Hlavní obsah

Ceny benzinu a nafty letí prudce nahoru, poprvé překonaly hranici 40 korun

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku ve čtvrtek poprvé přesáhly 40 korun za litr. Benzin nabízejí pumpy v průměru za 40,40 Kč, naftu o haléř levněji. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která sleduje průměrné ceny paliv od začátku roku 2005. Paliva zdražují v důsledku ruské invaze na Ukrajinu.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 3. březnu

Článek

Ve srovnání se čtvrtkem předchozího týdne, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, zdražil Natural 95 přibližně o tři koruny a nafta zhruba o čtyři. U nafty to představuje nejvýraznější mezitýdenní nárůst od začátku sledování.

Za rapidním zdražováním pohonných hmot v Česku stojí rostoucí cena ropy na trzích a oslabování koruny. Severomořská ropa Brent se v pátek ráno prodávala za částku kolem 110 dolarů za barel. Cena americké lehké ropy WTI je o dva dolary levnější. Ve čtvrtek dokonce cena Brentu dosahovala takřka 120 dolarů za barel, což bylo nejvýše od února 2013.

Nejen v důsledku toho tak řidiči v Česku momentálně tankují za rekordní ceny. Svůj podíl na tom má i koruna, která byla ve středu k dolaru nejslabší od listopadu 2020, když byl její kurz na 23,21 Kč za dolar. Aktuální kurz vůči euru je zhruba 25,85 koruny za euro.

Benzin a nafta jsou nejdražší v historii, ceny navíc poletí dál vzhůru

Ekonomika

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy bude růst cen pokračovat i v dalších dnech. „Je třeba počítat s růstem až do pásma 45 až 50 korun za litr ještě v tomto měsíci. V příštích sedmi dnech benzín i nafta nejpravděpodobněji zdraží o čtyři koruny. Pokud padne Kyjev nebo se omezí dodávky ruské ropy či plynu do Evropy, pak bude zdražení ještě výraznější,“ uvedl.

Nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze. Průměrná cena litru benzinu i nafty se v současnosti v metropoli blíží 41 korunám. Naopak nejlevnější paliva tankují motoristé na jihu Čech, kde litr naturalu stojí 39,62 Kč a diesel 39,54 koruny.

Nová maxima překonala dosavadní rekordy ze září 2012, kdy se průměrná cena Naturalu 95 vyšplhala nad 38,50 koruny a nafty nad 37 Kč za litr. Před rokem touto dobou stál litr benzinu v Česku v průměru 29,50 koruny. Litr nafty vyšel motoristy na 28,20 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám