Hlavní obsah

Bělorusko pořádá nečekané manévry

Minsk
Aktualizováno

Běloruské ozbrojené síly ve středu zahájily rozsáhlé cvičení, které má prověřit jejich bojovou připravenost, oznámilo běloruské ministerstvo obrany. Manévry jsou náhlé. Mluvčí ukrajinské pohraniční stráže nevyloučil, že by se mohlo Bělorusko zapojit do války na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Společné cvičení běloruských a ruských armád na snímku z letošního února. Ilustrační foto.

Článek

„Nemůžeme vyloučit, že by Ruská federace mohla v určitém okamžiku použít území Běloruska a běloruské ozbrojené síly proti Ukrajině,” reagoval na vyhlášení vojenského cvičení v Bělorusku mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko, s tím, že Ukrajina je připravená. Invazi na Ukrajinu podnikly ruské jednotky i z území Běloruska, Bělorusové se však do ní nezapojili.

„Ozbrojené síly Běloruska začaly náhlou prověrku sil rychlé reakce,“ uvedlo běloruské ministerstvo obrany podle agentury TASS. Úkolem manévrů je kontrola, s jakou rychlostí mohou být jednotky uvedeny do bojové pohotovosti. Dále pak řešení přesunů a plnění dalších úkolů bojové připravenosti. Jednotky mají cvičit postup v neznámém terénu za rychle se měnící situace.

Počet zapojených sil do manévrů bude postupně vzrůstat, což umožní ověřit jejich schopnost odolávat vojenským hrozbám „na zemi i ve vzduchu“. Podle běloruského ministerstva jde o nejúčinnější formu výcviku.

Minsk zároveň na pozadí ruské invaze v sousední Ukrajině tvrdí, že cvičení nepředstavuje „žádnou hrozbu pro evropské společenství obecně a ani pro sousedící země“.

„Plánuje se, že zkouška (bojové připravenosti) bude zahrnovat pohyb značného počtu vojenských automobilů, což může zpomalit provoz na veřejných komunikacích,“ upozornil běloruský resort obrany.

Lukašenko přišel s další absurditou: Za masakr v Buči můžou Britové

Válka na Ukrajině

Běloruský režim je blízkým spojencem Moskvy, která na konci února zahájila rozsáhlou invazi na Ukrajině, kterou nazývá „zvláštní vojenskou operací“.

Část ruských vojsk vtrhla v počátečních fázích agrese na sever Ukrajiny právě z běloruského území, přičemž invazi předcházelo rozsáhlé společné cvičení Běloruska a Ruska na běloruském území.

Po houževnatém odporu ukrajinských sil se ruské jednotky z oblastí na severu Ukrajiny stáhly a nyní své útoky soustředí na východ a jihovýchod země.

Reklama

Výběr článků

Načítám