Hlavní obsah

Agentura pro atomovou energii ztratila spojení se Záporožskou elektrárnou

• Aktualizováno

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ztratila spojení se zařízením sledujícím bezpečnost v Záporožské jaderné elektrárně. V ní je po útoku Ruska ze 4. března poškozen jeden z chladících systémů a vypadly také dvě ze čtyř linek vysokého napětí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jaderná elektrárna v Záporoží na snímku z roku 2015

Článek

Provozovatel elektrárny MAAE oznámil, že kromě dvou zbývajících linek vysokého napětí je k dispozici ještě jedna fungující v pohotovostním režimu. Agentuře se dostalo také ujištění, že potřebné napájení pro elektrárnu lze zajistit i jedinou linkou.

Připraveny jsou také dieselové generátory pro zajištění záložního napájení. „Jedná se nicméně o další příklad, kdy je ohrožena bezpečnost,“ uvedl ředitel MAAE Rafael Mariano Grossi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záporožská jaderná elektrárna na UkrajiněVideo: Reuters

MAAE také oznámilo, že byl odstaven transformátor šestého bloku záporožské elektrárny z provozu. Probíhá na něm nouzová oprava poté, co bylo zjištěno poškození chladícího systému po ruském útoku ze 4. března.

Foto: Profimedia.cz

Chladicí věže v Záporožské jaderné elektrárně

Grossi kvůli obavám o bezpečnost ve čtvrtek odcestuje do turecké Antalye, kam ho pozval ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. „Doufám, že dosáhneme pokroku v naléhavé otázce zajištění bezpečnosti a ochrany ukrajinských jaderných zařízení. Musíme jednat hned,“ uvedl Grossi.

V Antalyi budou v rámci diplomatického fóra jednat také ministři zahraničí Ruska Sergej Lavrov a Ukrajiny Dmytro Kuleba.

MAAE uvedlo, že na Ukrajině zůstává v provozu osm z patnácti reaktorů v zemi, včetně dvou v Záporožské jaderné elektrárně. Úroveň radiace je v těchto lokacích v normě.

Reklama

Výběr článků

Načítám