Hlavní obsah

Trojská botanická zahrada s novým vstupem i pokladnami

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozsáhlou proměnou prochází trojská botanická zahrada, která křtem knihy Botanická putování – Vietnam zahájila 51. sezonu. Ta přinese řadu novinek. V první půli letošního roku se otevře nový vstup do vinice sv. Kláry.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Areál Západ u skleníku Fata Morgana má být dokončen závěrem letoška.

Článek

Návštěvníky doprovodí zcela nový informační systém, koncem roku začnou sloužit pokladny, občerstvení a venkovní terasa se sociálním zařízením pod skleníkem Fata Morgana. Návštěvníci se mohou těšit také na jiná lehátka a lavičky.

„Letos chystáme do botanické zahrady investovat 112 milionů korun, které půjdou především na dobudování nového vstupního areálu, zázemí pro návštěvníky a nového zavlažovacího vodovodu přímo z Vltavy,“ slibuje náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

U skleníku Fata Morgana se rodí areál s pokladnami, občerstvením s venkovní terasou

Doplnil, že ve fázi projektové přípravy se nachází tzv. severní vstup. Budovaný vchod do vinice nahradí ten současný. Dílo vzniká podle návrhu architekta Ladislava Lábuse. „Umožní bezbariérový vstup přímo z autobusové zastávky Kovárna v Trojské ulici. Součástí budou toalety a pokladny,“ popisuje vedoucí stavebního oddělení Botanické zahrady hl. m. Prahy Václav Jůzko. U skleníku Fata Morgana se rodí areál s pokladnami, občerstvením s venkovní terasou a sociálním zázemím.

Projekt počítá i s rozšířením pěstebního zázemí, což umožní pěstovat rostliny pro vznikající expozice. Konec prací plánuje zahrada na závěr tohoto roku.

Zaměřeno na Vietnam

Areálem provedou nové informační tabule a panely, takže příchozí by neměli bloudit a zároveň se seznámí s botanickými zajímavostmi, jež dosud možná míjeli bez povšimnutí.

„Naši odborníci připravili texty a fotografie, které blíž představí expozice, ale i konkrétní významné druhy,“ slibuje ředitel zahrady Bohumil Černý.

Z českých zahrad mizejí ptáci

Domácí

V areálu Sever lidé najdou skleníkovou expozici Emei Shan nazvanou podle významné hory v Sečuánu, z jejíhož okolí některé sběry pocházejí. Představí stínomilné, tedy lesní rostliny, zejména z oblasti jihu Číny a severu Vietnamu, které snesou nízké teploty. Základ expozice tvoří různé kapradiny a tzv. podrostové byliny včetně orchidejí.

Zahrada minulý týden představila cestopis Botanická putování – Vietnam, který vznikl ze zážitků pracovníků zahrady z několika cest, při nichž čeští a vietnamští biologové prozkoumávali horskou rezervaci Hon Ba, kde se plánuje vyhlášení národního parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám