Hlavní obsah

Taxikáři chystají další protest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení českých taxikářů ve čtvrtek na svém webu oznámilo další protestní akci proti alternativním službám typu Uber. Tvrdí, že pomocí tisíců nelegálních řidičů organizují protizákonnou činnost. Protestem chtějí apelovat na vládu, aby „okamžitě pomocí rezortů zakročila a znemožnila fungování takovýchto společností”.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Pražští taxikáři protestují na letišti proti řidičům služby Uber i policistům, kteří se na místě snažili sjednat pořádek.

Článek

„Počínaje 8. únorem 2018 budou licencovaní dopravci taxi konat protestní akci proti společnosti UBER, TAXIFY a způsobu jejich činnosti, kdy pomocí tisíců nelegálních řidičů organizují na našem území protizákonnou činnost. Tento protest je důsledkem čtyřleté pasivity našich vlád v boji proti nezákonné činnosti, které ignorovaly bezpečnost cestující veřejnosti,” uvedlo v prohlášení na Facebooku sdružení.

Formu, jakou chtějí protestovat, prohlášení neuvádí. Akci podle prohlášení podpořilo na šest tisíc řidičů taxi. V minulosti taxikáři například blokovali pražské letiště, nebo protestovali pomalou jízdou ulicemi několika českých měst.

Taxikáři dlouhodobě upozorňují, že služby typu Uber, které využívají takzvané sdílené ekonomiky, porušují české zákony a nevyžadují po řidičích stejné podmínky, které musí plnit běžné taxislužby. Tím se podle nich pokřivuje trh. Řidiči zmíněných služeb například nemusí mít koncese a nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby. Místo taxametrů slouží mobilní aplikace. Sama firma označení „taxislužba” odmítá.

„Pokud vláda nepodnikne okamžité kroky k bezprostřednímu řešení tohoto problému, protesty budou pokračovat nepřerušovaně,” stojí dále v dokumentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám