Hlavní obsah

Síla Sibiře 2 je prý na spadnutí, píše tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin dokončuje podle britského listu The Daily Express dohodu s čínským protějškem Si Ťin-pchingem o výstavbě nového plynovodu, který by mohl výrazně ovlivnit i Evropu. Plyn pro potrubí do Číny se má totiž těžit na poloostrově Jamal.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Článek

„Síla Sibiře 2 bude dodávat plyn ze sibiřského Jamalu, který je zdrojem plynu vyváženého do Evropy,“ řekl podle britského listu Danil Božkov, ruský expert na vztahy s Čínou.

„Pokud bude projekt podepsán a plynovod dokončen, bude Rusko moci prodávat plyn ze stejných nalezišť, jež slouží (Západu). Tato diverzifikace mu poskytuje dodatečnou páku,“ soudí Alexander Gabujev ze think-tanku Carnegie Moscow Centre, podle nějž je ve hře „docela významný objem“ plynu.

Plyn v Jamalu stále proudí obráceně. Putin viní Němce, ti mlčí

Ekonomika

Příležitostí k dokončení dohody je podle jeho slov pro deník The Daily Telegraph Putinova únorová cesta na zimní olympiádu v Číně. Nový plynovod má zdvojnásobit vývoz ruské energetické suroviny do Číny. Síla Sibiře 2 by měla přepravit až 50 mld. kubíků plynu ročně.

S Ruskem jen v rukavičkách?

„Bude schopen do Číny přečerpat přibližně stejné množství, jaké by byl Nord Stream 2 přepravil do Evropy, což dává Kremlu více možností (rozhodnout), kdo a za jakou cenu plyn dostane,“ upozornil Božkov.

„Evropa nebude mít jinou možnost než zacházet s Ruskem v rukavičkách, aby mohla čerpat cenově dostupnější plyn,“ poznamenal americký geopolitický expert Brandon Weichert.

Cena plynu v Evropě znovu strmě stoupá

Ekonomika

Zprávy o Síle Sibiře 2 se objevují ve chvíli, kdy jsou ceny suroviny na maximech, osud Nord Streamu 2 na vážkách a Evropa mimo Rusko se zmítá v energetické krizi. V říjnu platila Čína Rusku za plyn z první Síly Sibiře 150 až 260 dolarů za každých tisíc kubíků plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám