Hlavní obsah

Prezidentovo úmrtí by bylo těžké tajit, říká protokolář Forejt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezidentovo úmrtí by bylo podle bývalého šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta těžké tajit. Řekl to v reakci na jeho aktuální zdravotní stav rádiu Impuls. Podle něj je pak zdravotní stav hlavy státu soukromou záležitostí, veřejnost by ale měla vědět, zda je schopný funkci vykonávat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jindřich Forejt

Článek

„Prezident se pohybuje v okruhu lidí, kteří jsou bezprostřední spolupracovníci. Potom tam máte další, kteří patří k personálu zámku Lány. Myslím, že zpráva o prezidentově smrti by se tajila velmi obtížně,” řekl rádiu Impuls Forejt.

Hrad ruší další Zemanův program

Domácí

V posledních dnech se totiž vyrojily spekulace o zhoršujícím se zdravotním stavu Zemana. A že je nemocný, potvrdil v pátek také jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Současně prezident zrušil plánovanou nedělní debatu na Primě. A volit bude na zámku v Lánech, nikoli na Praze 5, jak bývá zvykem.

„Každý veřejný činitel, který vstupuje do veřejného prostoru, odevzdává se službě vlasti, musí souhlasit s tím, že jeho právo na soukromí nebude stoprocentní. To, jestli je schopný výkonu funkce, je informace zásadní a měli bychom ji mít,” doplnil někdejší šéf hradního protokolu.

Nemocného prezidenta není potřeba ukazovat, řekl Ovčáček

Domácí

To, jak o zdravotním stavu aktuálně Hrad informuje, je podle něj zavádějící. Ovčáček totiž do pátku zdravotní stav prezidenta komentoval jen sporadicky a opakoval, že se Zeman těší na povolební vyjednávání a normálně pracuje.

Kancléř Vratislav Mynář zase ještě ve středu tvrdil, že veřejnost v pátek prezidenta uvidí, jak jde k volbám. Neuvidí.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021. Výsledky voleb, co bude následovat a další informace

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám