Hlavní obsah

Na netu frčí maďarské SPZ. Kvůli levnému tankování

Na skutečnost, že Maďarsko odstřihlo cizince od státem dotovaných cen pohonných hmot, odpověděli někteří Slováci na internetu vtipnými fiktivními inzeráty. Většinou nabízejí maďarskou SPZ, aby si ji slovenský řidič mohl připevnit na vůz a dál tankovat v Maďarsku za zastropovanou cenu 480 forintů (30 korun) za litr.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Nabízím k prodeji maďarská evidenční čísla. Jsou vhodná na tankovací turistiku i po 27. květnu, odkdy nenatankujete, pokud nemáte maďarské značky. Sám jsem maďarské značky vyměnil za ukrajinské, které mají vícero výhod,“ uvádí se v jednom z fiktivních inzerátů.

To nejde provést, lamentují pumpaři v Maďarsku nad tankováním za dvojí ceny

Evropa

Prodávající určil cenu dohodou, popřípadě chce za maďarskou SPZ dva litry slunečnicového oleje, dvě másla, pět kilogramů polohrubé mouky a droždí.

Další fiktivní inzerát hlásá, že půjčí automobil s maďarskou SPZ za účelem levného tankování. „Cena za zapůjčení vozu je 0,2 litru z každého natankovaného litru benzinu. „Dá se platit i v bitcoinech,“ dodává inzerent.

Vláda premiéra Viktora Orbána stanovila maximální cenu jednoho litru 95oktanového benzinu a nafty na 480 forintů v polovině listopadu 2021 a toto nařízení mělo platit tři měsíce. Bylo však prodlouženo až do 1. července 2022.

Tankovat za regulovanou cenu už smějí v Maďarsku jen Maďaři

Zahraniční

Zastropování cen pohonných hmot v Maďarsku, díky němuž jsou výrazně levnější než v okolních zemích, vedlo k tzv. tankovací turistice, vláda proto přišla s dalším opatřením.

Od pátku minulého týdne by měli za regulovanou cenu tankovat už jen majitelé vozů s maďarskou značkou.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuse o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Výběr článků

Načítám