Hlavní obsah

To nejde provést, lamentují pumpaři v Maďarsku nad tankováním za dvojí ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Zástupce maďarského svazu nezávislých čerpacích stanic Gábor Egri upozornil, že vládní návrh na dvojí ceny pohonných hmot je v praxi neproveditelný. „Pokud by měl zaměstnanec čerpací stanice kontrolovat každý vůz, vzniknou fronty dlouhé několik kilometrů,“ konstatoval Egri. Opatření platí v Maďarsku od pátku, tankovat za regulovanou cenu by tam měli jen majitelé vozů s maďarskou značkou.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská auta u čerpací stanice v Maďarsku

Článek

Podle pumpařů řidiči přijedou na čerpací stanici a začnou tankovat za regulovanou cenu 480 forintů (30 korun). „Zaměstnanec čerpací stanice může zjistit až dodatečně, že se jedná o zahraniční vůz, a už s tím nic nenadělá,“ upozorňuje. Cena pro cizince se přitom pohybuje okolo 700 forintů (44 korun) za litr.

Ani návrh vlády na rozdělení tankovacích míst na regulovaná a na ta s tržními cenami nepovažuje za proveditelný. „To bychom museli zřídit před čerpacími stanicemi závory, kde bychom dělili vozy na domácí a zahraniční. Na to nemáme kapacity ani čas,“ dodal Egri.

Kontroly dokladů? Nejsme policie

Šéf maďarského úřadu vlády Antal Rogán tvrdí, že pumpař může u pokladny zkontrolovat technický průkaz, aby zjistil, zda je vůz registrovaný v zahraničí. „Na to nemáme oprávnění, abychom kontrolovali doklady. Nejsme policie,“ namítá Egri.

Tankovat za regulovanou cenu už smějí v Maďarsku jen Maďaři

Zahraniční

Rogán připustil, že kvůli dvojím cenám pohonných hmot se Budapešť může dostat do sporu s Evropskou unií. „Toto nařízení jsme provedli tak rychle, ze dne na den, abychom zabránili náporu zahraničních řidičů na našich čerpacích stanicích,“ uvedl Rogán.

Tomu se však čerpací stanice v příhraničí stejně nevyhnuly, protože ve čtvrtek večer se u nich tvořily dlouhé fronty, když zahraniční řidiči chtěli využít poslední možnost tankování za regulované ceny.

Levný benzín v Maďarsku už jen pro místní, rozhodla vláda

Ekonomika

Podle Rogána by dvojí ceny měly fungovat tak, že na stojanech bude nastavena tržní cena za litr a při placení se řidiči s vozem s maďarskou SPZ odečte z účtu rozdíl mezi regulovanou cenou 480 forintů za litr a tržní cenou. Informace o dvojích cenách pohonných hmot musí být na čerpacích stanicích vypsána v maďarském a anglickém jazyce.

Tankovací turistika

Vláda premiéra Viktora Orbána stanovila maximální cenu jednoho litru 95oktanového benzinu a nafty na 480 forintů v polovině listopadu 2021 a toto nařízení mělo platit tři měsíce. Bylo však prodlouženo až do 1. července 2022.

Zastropování cen pohonných hmot v Maďarsku, díky němuž jsou výrazně levnější než v okolních zemích, vedlo k tzv. tankovací turistice. Majitelé některých příhraničních čerpacích stanic to řešili tak, že tankování pro zahraniční řidiče omezili na 10 litrů denně. To se od pátku změnilo a řidiči se zahraniční SPZ už v Maďarsku nemohou tankovat za regulovanou cenu vůbec. Letos v březnu již Maďarsko zavedlo podobné opatření pro zahraniční kamiony.

Reklama

Výběr článků

Načítám