Hlavní obsah

Indická sonda se chvíli před přistáním na Měsíci odmlčela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí
Aktualizováno

Indické kosmické středisko ztratilo kontakt s modulem sondy Čandrájan-2 jen několik minut předtím, než měl přistát na Měsíci. V době výpadku byl modul Vikrám dva kilometry nad měsíčním povrchem. Co přesně se stalo, zjišťuje kosmické centrum ISRO.

Kosmické centruim ISRO. Na pozadí modul Vikrám, který by měl přistát na Měsíci

Článek

Podle některých indických médií se sondě zřejmě nepodařilo snížit rychlost během přistávacího manévru, a nebyla tak schopná lehce dosednout na povrch. Sonda měla postupně rychlost snížit z 6000 km/h až na 7 km/h.

Tisková konference, která byla plánovaná po přistání, byla zrušena.

Sonda měla sestoupit na jižní pól Měsíce, který dosud není prozkoumán. Asi po čtyřech hodinách pak mělo z modulu vyjet lunární vozítko, které se mělo věnovat chemické analýze odebraných vzorků.

Pokud by se přistání povedlo, stala by se Indie po USA, Rusku a Číně čtvrtou zemí, jejíž modul na Měsíci přistál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start indické sondy Čandraján-2 Video: AP

Podle přenosu z kosmického centra ISRO indičtí experti situaci analyzují. Před přistáním tvrdili, že šance na úspěch je asi 37 procent.

Indie už v roce 2008 vyslala k Měsíci družici, která kroužila na jeho oběžné dráze, později byla prohlášena za ztracenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám