Hlavní obsah

Lidé se v Národním divadle loučili s hercem Václavem Postráneckým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na jevišti historické budovy Národního divadla se ve středu konalo poslední rozloučení s hercem Václavem Postráneckým. Právě ve zdejší činohře strávil většinu svého hereckého života.

Záznam: Poslední rozloučení s Václavem Postráneckým v Národním divadleVideo: Novinky.cz/ ČTK

 
Článek

Václav Postránecký zemřel po těžké nemoci v úterý 7. května ve věku 75 let, a to v kruhu své nejbližší rodiny.

„Václava Postráneckého jsem obdivoval jako vynikajícího herce,“ uvedl ve středu ředitel Národního divadla Jan Burian. „Měl krásnou víru ve spolupráci lidí, cítil se jako součást dokonale harmonizovaného řádu... Říkal, že se musíme umět radovat z toho, že máme to, co máme, a naložit s tím tak, abychom udělali radost co největšímu počtu lidí.“

Filmové role Václava Postráneckého

Postránecký se herectví věnoval už od dětství, vyučením původně zámečník se k divadlu dostal počátkem 60. let. Od roku 1979 pak působil v činohře Národního divadla. V letech 2005 až 2011 byl rovněž prezidentem Herecké asociace.

Foto: Petr Horník, Právo

Herečka Taťjana Medvecká při posledním rozloučení s hercem Václavem Postráneckým v Národním divadle.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva herci Zdeněk Maryška, Rudolf Jelínek a jeho manželka Martina Růžičková-Jelínková při posledním rozloučení s hercem Václavem Postráneckým

Na svém kontě má i nespočet filmových a seriálových rolí, jako například v Byl jednou jeden dům, Cirkusu Humberto nebo Četnických humoreskách. Do paměti diváků se však nejvíce vryl jako nemotorný hudební skladatel Michal Adámek v komedii století S tebou mě baví svět. Kromě toho má za sebou i řadu televizních a divadelních režií.

Václav Postránecký v rozhovoru pro Super.cz z roku 2014

V roce 1995 obdržel Postránecký cenu Thálie a v roce 2005 k ní pak přidal Cenu Františka Filipovského za dabing ve filmu Zločin v ráji. Podle Kepky měl v září převzít Filipovského cenu za celoživotní mistrovství. To, že se jí nedožije, Postránecký prý tušil. „Věděl o tom, obdrží ji posmrtně,“ řekl Kepka.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé před Národním divadlem, kde proběhlo poslední rozloučení s hercem Václavem Postráneckým.

Kvůli zdravotním potížím už loni musel zanechat role v seriálu televize Prima Krejzovi či moderování pořadu Receptář prima nápadů.

Nejznámější filmové role Václava Postráneckého
Byl jednou jeden dům
S tebou mě baví svět
Cirkus Humberto
Četnické humoresky
Bobule

Reklama

Výběr článků

Načítám