Hlavní obsah

Arabské požadavky vůči Kataru jsou nereálné, zaznělo z Dauhá

– Dauhá

Seznam požadavků čtveřice arabských zemí vůči Kataru není ani rozumný, ani proveditelný, reagoval podle agentury Reuters mluvčí katarské vlády šajch Ahmad bin Sajf Sání. Státy po Kataru požadují mimo jiné přerušení diplomatických vazeb s Íránem, zastavení vysílání televize Al-Džazíra a okamžité uzavření turecké vojenské základny v zemi.

Foto: Fadi Al-assaad, Reuters

Katarské hlavní město Dauhá

Článek

„Přezkoumáme tyto požadavky z úcty k regionální bezpečnosti. Přijde oficiální odpověď našeho ministerstva zahraničí,” uvedl Sání v prohlášení.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson nedávno vyzval Saúdskou Arábii a ostatní země, aby vypracovaly seznam, který by byl pro Katar rozumný a splnitelný. „Tento seznam tato kritéria nesplňuje,” reagoval Sání.

Katarský výbor pro lidská práva předtím označil soubor požadavků za nepřijatelný a za porušení lidskoprávních konvencí.

Žádný zvláštní vztah s Íránem nemáme, tvrdí Katar

Katar odmítá tvrzení, že by měl s Íránem zvláštní vztah, jako sousední stát však trvá na tom, že s Islámskou republikou je třeba vést pozitivní dialog, uvedla agentura Bloomberg. Stejně tak naprosto vylučuje, že by byl ochoten jednat o ukončení nebo omezení vysílání stanice Al-Džazíra.

Kromě Al-Džazíry přitom státy požadují i uzavření všech dalších médií financovaných Katarem, mezi něž patří například servery Middle East Eye a Al-Arabi al-Džadíd nebo televizní stanice Arabi21.

Dále požadavky zahrnují ukončení všech forem financování teroristických či extremistických skupin i jednotlivců. Katar by navíc měl čtveřici států vydat všechny osoby, které jsou v nich stíháni jako teroristé. Server Bloomberg v tomto kontextu připomněl, že katarské úřady zahájily stíhání pěti osob, které se podle USA a OSN podílely na financování teroristů.

Spicer: Jde o rodinnou záležitost

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer označil spor mezi Katarem a jeho blízkovýchodními sousedy za rodinnou záležitost, uvedl server BBC. „Věříme, že jde o rodinnou záležitost, kterou by země měly vyřešit,” prohlásil Spicer s tím, že se Spojené státy mohou pokusit pomoci v řešení situace.

Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty, které uvalily na Katar embargo s obviněním, že podporuje mezinárodní terorismus, předložily Dauhá ultimátum. Katar dostal deset dní na splnění předložených požadavků. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám