Hlavní obsah

Nová látka prodlužuje život a chrání před nemocemi stáří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktivace proteinu sirtuinu (SIRT1) nově objevenou látkou prodlužuje život a oddaluje projevy stáří. Testy prováděné zdravotnickým institutem v americkém Marylandu byly zatím aplikovány pouze u myší, podle vědců lze však léčbu provést i u lidí.

Foto: Profimedia.cz

Testy byly prováděny na myších v laboratoři. Ilustrační foto

Článek

Proteiny SIRT1 a SIRT2 patří do skupiny enzymů, které regulují metabolismus a buněčné pochody, a lze je nalézt téměř u všech živých organismů. Studie zveřejněná v časopise Cell Reports ukazuje, že aktivace proteinu SIRT1 představuje značné zlepšení zdravotního stavu a odstraňuje projevy stárnutí. Podle vědců je možné, že výzkum povede k vytvoření přípravku, který pomůže i lidem.

Tým lékařů pod vedením Rafaela de Cabo testoval na myších látku s označením SIRT1720, která vybudila protein SIRT1 tak, že se znatelně prodloužila doba jejich života.

Podávání přípravku začalo v šesti měsících jejich věku a trvalo až do konce života, během něhož jinak konzumovaly standardní potravu. Tým spočítal, že u myší, které braly přípravek, se život prodloužil o 8,8 procenta. Celková délka života myší byla podle studie různá, když zvíře vykazovalo určité znaky neschopnosti pohybu či přijímání potravy, bylo označeno za umírající a usmrceno.

Nižší cholesterol, lepší motorika

Zároveň se snížila tělesná hmotnost myší a obsah tuku v jejich těle. Vědci také zaznamenali zlepšení svalových funkcí a motoriky. Co se týče odstranění některých projevů stárnutí, studie hovoří o snížení hladiny cholesterolu, což vedlo k redukci počtu srdečních onemocnění, a zvýšení produkce hormonu inzulinu, což znamenalo nižší výskyt cukrovky. Látka má také protizánětlivé účinky.

„Poprvé můžeme ukázat, že syntetický aktivátor proteinu SIRT1 prodlužuje život a zlepšuje zdraví myší, které konzumují standardní potravu,“ uvedl de Cabo. „Dokazuje to, že umíme vyrobit látku, která omezuje onemocnění metabolismu a chronické nemoci ve stáří,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám