Hlavní obsah

Letní čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Letním časem je nazývána úprava, při níž je čas posunut navzdory časovému pásmu o jednu čí více hodin vpřed. Poprvé byl zaveden v období první světové války a od té doby je s přestávkami využíván zejména v Evropě a Severní Americe. Od roku 2021 by však v Evropě k změně času docházet nemělo, jeho zrušení v členských zemí EU odhlasoval Evropský parlament.

V České republice je letní čas každoročně zaváděn poslední neděli v březnu a končí poslední neděli v říjnu.

Zavedení letního času bylo odůvodňováno zejména energetickými úsporami, které jsou dnes spíše zanedbatelné. Řada lidí vítá letní čas i kvůli tomu, je v letních měsících světlo do pozdního večera. Odpůrci oproti tomu poukazují na zdravotní obtíže, které časový posun způsobuje některým citlivějším jedincům.

Na starém kontinentu je letní čas zaveden ve všech státech s výjimkou Islandu, Ruska a Běloruska.

S ohledem na geografické zákonitosti je letní čas doménou zemí mírného pásma, neboť v tropech jsou rozdíly mezi trváním letního dne a zimní noci menší. V polárních oblastech jsou naopak rozdíl natolik velké, že ani zde by nemělo zavedení letního času praktický smysl.

Úsporné experimenty v době válek

Na našem území se letní čas objevil poprvé v roce 1916, kdy byl dočasně zaveden v tehdejším Rakousko-Uhersku, v důsledku potřeby úspor byl obnoven v době 2. světové války a pokračování našel i v poválečných letech.

Pravidelně se v tehdejším Československu objevoval od roku 1979. Začínal poslední březnový víkend a končil v posledním zářijovém víkendu. Od roku 1996 končí v celé EU letní čas až do posledního říjnového víkendu.

Nově Evropský parlament rozhodl, že naposledy si Evropané přeřídí hodinky v roce 2021, jestli to bude na letní či zimní čas si však každá země může vybrat sama. S velkou pravděpodobností však obyvatelům EU zůstane letní čas.

Články k tématu

Kdy se mění čas

Březen a říjen patří změně času – každý rok na konci těchto měsíců si posouváme hodinky o 60 minut dopředu či zpět. Kdy letos nastane letní čas a o hodinu se...

KOMENTÁŘ: Tyranie času – Alex Švamberk

Čas nejde zastavit. Ať chceme, nebo nechceme, dál plyne. Za extrémních fyzikálních podmínek se může zpomalit, ale to se nás netýká. Ovlivnit nemůžeme ani délku...