Hlavní obsah

Spánek a změna času. Na co si dát podle odborníků pozor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete léto, teplé večery, kdy je dlouho světlo? Jedním z „ukazatelů“, že se takové období blíží, je i přechod na letní čas. Letos budeme posouvat čas o hodinu dopředu v noci ze soboty 25. na neděli 26. března. Jenže i pouhá hodina spánku, o kterou nás tento posun obere, může mnoha lidem znesnadnit na čas běžné fungování. Odborníci na spánek dávají tipy, jak se s tím co nejlépe popasovat.

Foto: Profimedia.cz

Změna času není pro každého snadná, mnozí z nás se po ní potýkají s únavou.

Článek

„Největším problémem pro mnoho z nás, když se mění čas, je stres s tím spojený. Správné načasování spánku po posunu je proto nejlepším způsobem, jak se s tím vypořádat,“ uvádí pro server Daily Record odborník na spánek James Wilson.

„Mnoho z nás leží o víkendu v posteli o více než hodinu déle než v týdnu, takže úprava času, kdy máme vstávat, nebude tak velká. Rozdíl je ale v tom, kdy si půjdete lehnout. V neděli večer tak do postele rozhodně tolik nespěchejte,“ vysvětluje.

„Váš obvyklý čas, kdy chodíte spát, je logicky po změně jinak. Zapomeňte proto na hodiny a jděte si lehnout, až když budete ospalí. Je rovněž dobré vsadit na relaxační či uvolňující techniky, abyste se na spánek dobře připravili,“ nabádá.

Kdy se mění čas

Domácí

„Více než vhodné je rovněž mít během dne přísun dostatečného přirozeného světla, což pomůže nastavit tělesné hodiny a organismus se tak změně přizpůsobí snáze a rychleji. U většiny lidí to trvá jednu až dvě noci,“ vysvětluje Wilson.

I když může být lákavé si během dne na hodinku dvě zdřímnout, pokud se cítíte unaveni, obzvlášť po posunu času, odborníci přílišné lenošení během dne nedoporučují.

„Ve skutečnosti je mnohem lepší si zdřímnout jen krátce. I pouhých 15 až 20 minut může pomoci splatit spánkový dluh a urychlit zotavení. Dodají energii a zlepší kognitivní funkce,“ vysvětluje vědkyně zaměřující se na spánek Carlie Gasiaová.

Stejně tak radí upravit spánkový režim ještě před samotnou změnou času a jít si lehnout klidně o 15 až 20 minut dříve. Někteří její kolegové to doporučují i několik dní předem.

Bez ohledu na to, jak brzy či pozdě chodíte spát, je podle odborníků prospěšné mít zavedený pravidelný režim, který se spánkem a odpočinkem obecně výrazně pomůže. Podle průzkumů pomáhají i některé aktivity včetně různých forem meditace.

Proč je dobré si přes den zdřímnout

Zdraví

Osm hodin spánku, dva litry vody denně aneb Jak je to se zdravotními radami podle vědy

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám