Hlavní obsah

Penzijní spoření může v budoucnu znamenat i existenční nutnost. Myslete na sebe i své děti

Máme se obávat současné inflační krize a ekonomického propadu? Pravda je taková, že bychom neměli řešit jen aktuální finanční situaci, ale měli bychom myslet i na budoucnost svou a svých dětí. Ty mohou být v současnosti sice ještě malé, ale jednou vyrostou a bude se jim hodit každá koruna navíc.

Foto: shutterstock.com

Penzijní spoření může v budoucnu znamenat existenční nutnost. Myslete proto na sebe i své děti

Článek

Pokud jste již pátrali po tom, jak dobře zhodnotit své peníze, narazili jste jistojistě na penzijní spoření. Je nutné si uvědomit, že ten, kdo si nespoří na stáří, musí počítat při nástupu do důchodu i s výrazným finančním propadem. To může vést ke snížení zajetého životního standardu a řešení i existenčních otázek. Není tajemstvím, že příjem typického důchodce v Česku je v současné době skoro poloviční oproti průměrnému platu. Spoření na důchod se stalo více než ožehavým a nutným krokem pro zajištění kvalitní budoucnosti.

Doplňkové penzijní spoření pro všechny bez rozdílu věku

Ideálním řešením je doplňkové penzijní spoření, které finanční propad spojený s odchodem do důchodu co nejvíce eliminuje. Je určeno všem bez rozdílu věku a založit jej mohou i rodiče svým nezletilým dětem.

Foto: shutterstock.com

Doplňkové penzijní spoření je určeno všem bez rozdílu věku a založit jej mohou i rodiče svým nezletilým dětem

Možná se vám může zdát, že začít spořit vašemu novorozenému dítěti na penzi je poněkud přehnané. Jak ale ukazuje ekonomický trend posledních několika let, je možné, že naše děti budou pobírat od státu nízký důchod, pokud vůbec nějaký. Je proto nezbytné myslet na jejich budoucnost a poskytnout jim takovou finanční podporu, kterou budou moci po dosažení 18 let samy dle vlastního uvážení rozvíjet.

Doplňkové penzijní spoření pro děti doslova s vaším dítětem poroste. Je velmi flexibilní a umožňuje celou řadu benefitů: Výši příspěvku lze kdykoliv zdarma změnit a na smlouvu může přispívat i více osob najednou. V 18 letech má vaše dítě možnost vybrat třetinu naspořené částky, ale podmínkou je minimálně deset odspořených let.

Jak získat maximální výši státní podpory?

Je obecně velmi málo známé, že dětské penzijní spoření je obdobně jako například oblíbené stavební spoření podporováno a dotováno státem. Není třeba posílat měsíčně tisíce, stačí pár stovek, lze dokonce i méně než 500 Kč. Ovšem pro získání státního příspěvku je třeba vkládat alespoň 300 Kč. Platí, že výše státního příspěvku se odvíjí od výše vašeho měsíčního příspěvku. Pro získání maximální výše státní podpory ve výši 2 760 Kč ročně je nezbytné posílat minimálně 1 000 Kč měsíčně.

Foto: kbps.cz

Modelový příklad – datum narození a začátek spoření: 1. 6. 2022 I měsíční příspěvek: 1 000 Kč I investiční profil: dynamický (předpokládané zhodnocení 3,67 % p. a.)

Vzhledem k tomu, že se jedná o investiční produkt, platí, že čím dříve, tím lépe. Tento rok se navíc nabízí opět bonus 1 000 Kč za sjednání online přes Mobilní banku (nikoliv přes pobočku Komerční banky), který dostanou pouze osoby starší 18 let. Pro sjednání investičních produktů pro děti je nutná osobní návštěva na pobočce banky, ale ani v tomto případě se nemusíte bát, že o svůj bonus přijdete. Akci je pak nutné využít do 31. 12. 2022. Bonus 1 000 Kč dostanete za každou nově uzavřenou smlouvu s minimálním měsíčním vkladem 500 Kč. To a ještě mnohem více za minimální poplatky na trhu a možnosti volby strategie.

Foto: shutterstock.com

Myslete na budoucnost celé rodiny a nebojte se ani ve stáří otevřít peněženku

Díky penzijnímu spoření si výrazně přilepšíte

Věděli jste, že si díky penzijnímu spoření můžete odečíst až 24 000 korun ze základu daně? Na penzijní spoření přispívá v současné době čím dál více zaměstnavatelů.

Navíc při nakupování s kreditní kartou od Komerční banky (Lady karta či A karta) na vás čekají zajímavé bonusy k penzijnímu spoření. Za využívání A karty či Lady karty může každý občan starší 18 let získat až 6 000 Kč ročně. Těšit se tak můžete až na 1 % z plateb zpět na váš penzijní účet (maximálně 500 Kč měsíčně). Myslete na budoucnost celé rodiny a nebojte se ani ve stáří otevřít svou peněženku.

Upozornění: „Upozorňujeme, že s Doplňkovým penzijním spořením jsou spojena jistá rizika – hodnota investice není garantována a může kolísat v závislosti na vývoji trhu.”

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám