Hlavní obsah

Češi jedí třikrát více soli, než je zdravé. Jak ji nahradit a zachovat jídlu skvělou chuť?

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je maximální doporučované množství soli pět gramů na den, což odpovídá jedné čajové lžičce. Jenže Češi jí snědí třikrát tolik a ničí si tím zdraví. Zdravá alternativa přitom existuje a je navíc velmi chutná.

Foto: Kikkoman

Zařaďte mezi oblíbené ingredience i sójovou omáčku Kikkoman

Článek

Pokud soli konzumujeme více, než je doporučované množství, nejdříve se vám zvýší krevní tlak, v důsledku čehož hrozí kardiovaskulární nemoci, jako je infarkt či cévní mozková příhoda. Sůl může též nevratně poškodit ledviny, ale přispívá také ke vzniku rakoviny ledvin. V důsledku příliš slaného jídla se může zhoršit astma, a lidé také častěji trpí migrénou nebo třeba otoky.

Jak zjistila WHO, Češi jedí třikrát více soli než je doporučená denní dávka, a dokonce dvacetinásobek toho, co je nezbytné pro kvalitní život. K normální činnosti všech tělesných funkcí totiž stačí pouhý jeden a čtvrt gramu soli denně. Zhruba půl gramu soli přijmeme každý den z vody a průmyslově nezpracovaných potravin. Zbývající, podstatně větší množství, pochází z kupovaných potravin a dochucovaných jídel.

Je to v našich rukách

Je tedy jasné, že přísun soli můžeme celkem snadno ovlivnit a redukovat. Schválně se někdy podívejte na složení svých oblíbených výrobků, které je uvedeno na etiketě – vždy tu kromě jiného najdete i množství soli.

Soli se do značné míry můžete vyhnout i při vaření. Když totiž sůl vyměníte za sójovou omáčku se správným složením, vaše pokrmy budou nejen zdravější, ale navíc nepřijdou o svoji chuť, která zůstane výrazná.

Foto: Kikkoman

Sójová omáčka Kikkoman obsahuje jen několik ingrediencí - sójové boby, pšenici, sůl a vodu

Se sójovou omáčkou o třetinu méně soli

Například značka Kikkoman zjistila, že její sójové omáčky dokážou zredukovat příjem soli v průměru o 30 procent. Tyto japonské omáčky totiž obsahují speciální chuť označovanou jako umami. V Japonsku je slovem umami označovaná pátá chuť, často popisovaná jako „slaná“, která podporuje intenzitu chutí pokrmů a zvyšuje aktivitu chuťových pohárků. Nevzniká však obyčejným přidáním soli, ale složitým několikaměsíčním procesem přirozené fermentace. Kromě ní omáčky Kikkoman obsahují už jen sójové boby, vodu a pšenici, tedy samé přírodní ingredience. Díky přirozené fermentaci, Kikkoman sójové omáčky neobsahují žádné přidané glutamáty, konzervanty či barviva.

Nahraďte sůl kvalitní sójovou omáčkou

U takto kvalitní sójové omáčky se pak můžete spolehnout, že bez problému nahradí sůl. Sedm lžiček omáčky Kikkoman se v příjmu soli vyrovná jedné lžičce klasické soli. Hodí se proto pro přípravu masa, do salátů, nudlí, rýže, polévek, k mořským plodům i rybám. Přestože umami i sójová omáčka pocházejí z asijské kuchyně, lze ji použít při přípravě jakýchkoli mezinárodních pokrmů. Pár kapek sójové omáčky Kikkoman dokáže dokonce zvýraznit i sladkost dezertů.

A pokud byste chtěli ještě šetrnější omáčku, můžete zkusit „zelenou variantu“ sójové omáčky Kikkoman, která obsahuje o dalších 43 procent méně soli než standardní verze. Její chuť přitom není nikterak ochuzená, umami je v ní stejně intenzivní jako v klasické sójové omáčce, ale s obsahem mnohem méně soli. Pro opravdové milovníky asijské kuchyně i estetiky je připravena limitovaná edice sójové omáčky Kikkoman s dávkovačem s tradičním Japonským motivem. Letos má proto motiv kapra koi.

Foto: Kikkoman

Limitovaná edice Kikkoman sójové omáčky

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám