Hlavní obsah

První ryze česká posádka se chystá na nejtěžší offroadový závod světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolmé skály, voda až po bradu, úzké průrvy či několikadenní etapy, během nichž v podstatě neexistuje možnost záchrany – takový je závod Rainforest Challenge v Malajsii, na který se připravuje první ryze česká posádka. Její člen se o nástrahách rozhovořil v novém díle podcastu Po asfaltu.

 
Článek

Dakarskou rallye zná u nás asi každý jako offroadový závod. Co do náročnosti v terénu však bledne před jinou sérií závodů – Rainforest Challenge, tedy česky Pralesní výzva. Její podzimní klání v Malajsii je finálovým závodem v této sérii, na nějž se dostanou jen ti nejlepší z nejlepších. A je to nejtěžší offroadový závod planety.

Alespoň podle Tomáše Kratochvíla, jehož dvoučlenná posádka se tohoto závodu chystá účastnit jako první ryze česká posádka – tedy i s vlastním autem – v pětadvacetileté historii jeho konání.

Foto: Pralesní výzva

I takhle vypadá malajsijské finále Rainforest Challenge.

Tomáš byl mým hostem, třebaže po asfaltu se při tomto závodě příliš nejezdí, a přiblížil, jak to na takovém závodě vypadá. Dle jeho slov je nesmírně náročný nejen pro auto, ale také pro posádku. Spolujezdec se třeba musí brodit bahnem či šplhat po skále, aby na druhý konec běžně neprůjezdného úseku upevnil lano navijáku, a řidič při překonávání takového úseku je až po bradu ve vodě.

Ve dvanáctém dílu podcastu Po asfaltu se také dozvíte, jak musí být auto připravené, jak to někdy může být se záchranou fatálně porouchaného auta z několikadenní etapy, z níž není možnost se snadno dostat do civilizace, proč není dobré si na místě půjčovat závodní auto, i když taková možnost existuje, i proč se můj host při návštěvě závodu jako divák před několika lety nudil.

Po asfaltu

Život na čtyřech kolech a chování za volantem očima člověka, pro kterého je řízení vším. Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify nebo Apple Podcasts.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám