Hlavní obsah

Olga Špátová: Karel Gott je naše rodinné dědictví

Patří k lidem, kteří měli tu výsadu prožívat poslední dva roky s Karlem Gottem. Olga Špátová (37) ho natáčela na koncertech, doma, i ve chvílích, kdy už věděl, že mu čas nezbývá. Dokument Karel vede žebříček návštěvnosti kin. „Je to veliká radost. Hlavně kvůli Gottovým, Karlovi a Ivance,“ říká v podcastu s tím, že zpěvák do filmu vložil svou energii.

Rozhovor s Olgou Špátovou o filmu KarelVideo: Novinky

 
Článek

Za základ své práce považuje to, aby v jejích dokumentárních filmech „byla autenticita, příběh a aby lidi nakoply“. „Píše je sám život,“ nepochybuje.

RECENZE: Film Karel: Pomník z kvalitního materiálu

Film

I ve svém Karlovi se tak snažila, aby vzniklo hlavně výtvarné, napínavé, dramatické dílo. Odhaduje, že snímek - mající dvě hodiny a šest minut - vznikal zhruba ze stovky hodin nejrůznějších záznamů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiéra filmu Karel (o Karlu Gottovi) ve Slovanském domě v pondělí 4. října 2021. Na snímku režisérka Olga Špátová s manželem Janem Malířem.

„Zvláštní je také, že Karel je takové naše rodinné dědictví,“ líčí dále s tím, že už její táta Jan Špáta o něm koncem 70. let natočil dokument Jdi za štěstím.

„Já jsem ho tehdy milovala. Měl dlouhé vlasy, byl to takový rebel,“ popisuje s tím, že stejnojmennou skladbu zpívala doma i své dceři Olince, dnes čtyřleté. „I ona s ním vyrůstá. Karel Gott byl součástí naší rodiny dva roky. Kdekoli vidí plakát, vykřikuje radostí,“ uvádí.

Foto: Karel Gott Agency

Karel Gott s manželkou Ivanou, která je producentkou dokumentu Karel.

Olga Špátová natočila první dokument o Karlu Gottovi už před dvanácti lety, k jeho sedmdesátinám. Nazvala ho Fenomén Gott.

Trailer k filmu KarelVideo: Bontonfilm

Druhý dokument – Karel – pak vznikal od října 2018. O měsíc později se filmařka dozvěděla, že je slavný zpěvák vážně nemocný. „Řekla jsem si, že jediné, v čem mu mohu pomoci, je natočit film,“ líčí s tím, že všichni až do smrti Karla Gotta věřili, že „to bude dobré“.

Jiný hrníček

Zajímavosti zachycené redaktory serveru Novinky.cz, na které nezbyla vlastní škatulka. Podcast o tom co hýbe, nebo hýbalo světem. Přehrajte si Jiný hrníček na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám