Hlavní obsah

Jan Koukal: V Česku neměl během kariéry konkurenci, dnes buduje image ostatním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem osmnáctkrát se stal Jan Koukal mistrem České republiky ve squashi. Mezi lety 1999 a 2018 našel přemožitele pouze jednou. Ačkoliv ve světě měli soupeři profesionální trenéry a kvalitnější zázemí, dokázala se česká jednička prosadit i za hranicemi. Dnes je hostem podcastu Dobojováno, kam si ho pozvala moderátorka Lucie Černá.

Dalším hostem podcastu Dobojováno byl Jan KoukalVideo: Novinky

 
Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • O ukončování kariéry (1:05)
  • Mezinárodní vystřízlivění (5:10)
  • Spojení squashe a cestování (9:45)
  • O možnosti studovat univerzitu v USA (16:20)
  • Proč mají šipky obrovský potenciál? (30:45)

S trochou nadsázky se dá říct, že vitrína s republikovými tituly Jana Koukala už je plnoletá. Během kariéry totiž český vládce squashových kurtů posbíral osmnáct titulů republikového šampiona, 34 titulů přidal na světovém okruhu PSA, z mistrovství Evropy má doma stříbro.

V České republice byl vůbec jedním z prvních dětí, které se squashi věnovaly od malička. „Tehdy jsem to kombinoval s dalšími sporty. Vystřízlivění přišlo, když jsem přijel na první mezinárodní turnaj a dostal jsem nařezáno hned v prvním kole,” vzpomíná Koukal v rozhovoru, který si celý můžete pustit na videu, nebo v audio přehrávači v úvodu článku.

„Když jsem začínal na okruhu, tak na mě koukali, jestli jsem nespadl z višně. Trénoval jsem s juniory a neměl žádného profesionálního trenéra. Ale to mě bavilo, že jsem bořil ty jejich představy. Hrál jsem to po svým, neměl jsem naučené systémy,” říká Koukal, jenž se dnes věnuje vlastní agentuře, která zastupuje české sportovce zejména v oblasti PR a marketingu.

„Asi mám trochu výhodu, že jsem byl sám profesionální sportovec, tak už vím, jak a o čem sportovci přemýšlí,” myslí si Koukal.

O tom, proč podle něj squash nesměřuje k olympijským sportům, jak mohou sportovci z okrajových sportů využít sociálních sítí a proč mají šipky obrovský potenciál, se Koukal baví v dnešní epizodě Dobojována s moderátorkou Lucií Černou.

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „Dobojováno“. Sledovat nás můžete také na Spotify, Apple Podcastech či Podcasty.cz

Podcast roku zná letošní vítěze, u odborné poroty zabodovalo i Dobojováno

Podcasty a pořady

Děkujeme všem čtenářům za hlasy v anketě Podcast roku, kde bylo Dobojováno odbornou porotou vyhlášeno druhým nejlepším podcastem v kategorii Sport. 

Reklama

Výběr článků

Načítám