Hlavní obsah

Jak vypadají čeští Spider-Mani? Před kamerou se sešly tři generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, co spojuje herce Jana Maxiána, Matouše Rumla a Adama Mišíka? Všichni propůjčili hlas legendárnímu Spider-Manovi. O dabingu postavy, která řadu lidí provází už od dětství, si společně povídali s dabérem Richardem Wágnerem (Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství) v pořadu V českém znění.

V českém znění: Spider-Man speciálVideo: Novinky

 
Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Je dabování Spider-Mana prestižní záležitost? (4:05)
  • Propojování generací prostřednictvím superhrdinů (8:30)
  • Střídání českých dabérů na jednom zahraničním herci (12:15)
  • Jak se překládají pointy vtipů z angličtiny do češtiny? (18:25)
  • Jan Maxián předvádí hlasy několik postav (20:45)

Jan Maxián je z trojlístku herců nejstarší a kompletně daboval první tři díly Spider-Mana, kde se v hlavní roli objevil Tobey Maguire. „Musím říct, že Honzův dabing je pro mě symbolem dětství. Je to strašně milé, že můžu dabovat tuhle roli, protože jsem na této postavě vyrostl,“ říká v pořadu Adam Mišík, jenž dabuje Spider-Mana v nejnovějším filmu.

Tři dabéři Spider-Mana v pořadu V českém zněníVideo: Novinky

Se superhrdinou má zkušenosti i Matouš Ruml, který svůj hlas propůjčil Andrew Garfieldovi. „Když jsem ho daboval, tak jsem vlastně neviděl ani postavu herce, viděl jsem jenom pusu. Vůbec jsem pak nevěděl, o co tam jde,“ vzpomíná Matouš Ruml, kterého televizní diváci znají třeba ze seriálu Comeback.

Skvělá tradice českého dabingu

Hosté dnešního dílu se kromě Spider-Mana baví o kvalitě českého dabingu „Přijde mi, že v tom máme skvělou tradici. Já k dabingu přistupuju herecky, ale někteří režiséři mají zase rádi strojovější přístup,“ myslí si Mišík.

Český profesor Snape drtil v ruce golfový míček, na výsledku je to znát

Podcasty a pořady

Pokud sledujete pořad V českém znění pravidelně, pak vám jistě neunikne ani speciální natáčecí místo s výhledem na Prahu. Richard Wágner si tentokrát pozval hosty do pražské restaurace Aureole.

Podívejte se na celou epizodu na videu nebo nažhavte sluchátka a zaposlouchejte se do povídání v audiopřehrávači v úvodu článku. 

Baví vás rozhovory s českými herci a dabéry? Chtěli byste před kamerou vidět některého z nich? Pak si napište o rozhovor e-mailem na adresu richard.wagner@novinky.cz a do předmětu uveďte „V českém znění“.

PODCAST V ČESKÉM ZNĚNÍ

Foto: Novinky

Podcast V českém znění

Rozhovory se známými českými dabéry a herci, jejichž hlasy jsou známé někdy po celé generace. Nový díl vychází každý druhý čtvrtek na Novinkách a v podcastových aplikacích. Pořadem provází dabér Richard Wágner.

Střípky z natáčení můžete sledovat na Instagramu, všechny epizody naladíte i na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám