Hlavní obsah

Český profesor Snape drtil v ruce golfový míček, na výsledku je to znát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesor Snape, Kocour v botách nebo Iron Man. Ti všichni mluví na českých obrazovkách hlasem herce Aleše Procházky. Proč mu při ztvárnění přísného profesora Snapea režisér doporučil drtit v ruce golfový míček? A jak je možné, že během dabingu Toma Hankse první půl hodiny netušil, koho dabuje? Podívejte se na další epizodu pořadu V českém znění, nebo si ji poslechněte v audio verzi v přehrávači.

V českém znění: Aleš ProcházkaVideo: Novinky

 
Článek

„Hraj ho, jako bys v ruce drtil golfový míček.“ Takový režijní pokyn dostal Aleš Procházka při ztvárnění hlasu přísného profesora Snapea z Harryho Pottera. O dabování bradavického profesora měl zájem snad každý, sám Procházka ale zpočátku nevěděl, do čeho šel.

V té době ještě nikdo netušil, že se z Harryho Pottera stane takový fenomén, přiznává český herec. S „umaštěným čarodějem“, jak Snapea popisuje, se setkal na třech natáčecích kolech, do posledního postoupil sám a sledoval ho londýnský režisér.

Ztvárňuje i hlas Kocoura v botách ze Shreka, který se oproti Snapeovi vyznačuje jižanským temperamentem. V originálu ho namlouvá herec Antonio Banderas.

„Kocour v botách je snůška všech mužských ctností a nectností, je to celé bráno s nadsázkou,“ tvrdí s tím, že si jeho dabing užívá, i když v některých scénách jen prskal, syčel a mňoukal.

Dostal se též k dabingu superhrdiny Iron Mana, kterého přebral po Radovanu Vaculíkovi. Přebírání rolí však považuje za danajský dar, protože herci jsou už s danou postavou spjatí.

V podcastu V českém znění mluví také o přechodném dabování Chandlera z Přátel, propůjčení hlasu Philovi Dunphymu z Takové moderní rodinky, o přístupu k dabingu jako profesi nebo o namlouvání audioknih.

Podívejte se na celou epizodu, nebo si ji poslechněte v audio verzi v přehrávači v úvodu článku. 

PODCAST V ČESKÉM ZNĚNÍ

Foto: Novinky

Podcast V českém znění

Rozhovory se známými českými dabéry a herci, jejichž hlasy jsou známé někdy po celé generace. Nový díl vychází každý druhý čtvrtek na Novinkách a v podcastových aplikacích. Pořadem provází dabér Richard Wágner.

Střípky z natáčení můžete sledovat na Instagramu, všechny epizody naladíte i na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám