Hlavní obsah

Z dubna zpátky do února. Bude mrznout a sněžit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko čeká tento týden obrat v charakteru počasí i v teplotách. Po nadprůměrně teplém víkendu se začne citelně ochlazovat a srážky, které konečně dorazily po suchém lednu, se budou měnit ve sněhové. Teploty budou po ránu klesat pod bod mrazu a celý týden bude větrný, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 3. 2. 2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„V Praze za posledních 24 hodin spadlo daleko více srážek než za celý leden. Nejvíc měla Praha–Kbely, kde to bylo skoro třikrát víc. Poměrně intenzivně pršelo na Šumavě, stanice Prášily hlásí 26 mm srážek. Na Otavě v Sušici je první stupeň povodňové aktivity,“ komentovala Honsová srážkovou situaci.

Pondělní ráno bylo ještě dozvukem extrémně nadprůměrného víkendu, teploty stoupaly nad osm stupňů. Přes den bude na většině území zataženo s deštěm, srážky budou přechodně ustávat během odpoledne. V polohách nad tisíc metrů budou přecházet ve sněhové. Odpolední teploty vystoupí na 7 až 11 stupňů, pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr.

Na Moravě naměřili 17 °C

Počasí

V úterý přijde do Česka frontální vlna, pršet má vydatně a trvale. V horských oblastech by mělo sněžit. Ve druhé polovině noci se na jihozápadě území bude hranice sněžení snižovat do 500 m. Ranní teploty klesnou na 4 stupně až 0. „Na horách by mohly vzniknout problémy se sněhovými jazyky, foukat bude čerstvý vítr,“ upozornila Honsová. „Jakmile ustane frontální vlna, dostane se k nám studený vzduch od severu, oblačnost bude proměnlivá. Některé modely předpovídají sněhové přeháňky ve všech polohách, jiné dávají pod 300 m smíšené,“ uvedla meteoroložka. Nejvyšší teploty podle ní budou kulminovat už v poledne mezi 3 až 7 stupni Celsia, odpoledne se bude ochlazovat. Pocitovou teplotu navíc bude snižovat čerstvý vítr.

Ve středu bude proměnlivá oblačnost. Na horách bude sněžit, v nižších nadmořských výškách se bude jednat o sněhové přeháňky. V nížinách se během dne objeví přechodně i déšť se sněhem. Ráno klesnou teploty na 1 až –3 stupně, odpoledne vystoupí na 0 až 4 stupně. „Při nule se budeme kvůli větru cítit na –5 stupňů Celsia,“ upozornila Honsová na nižší pocitovou teplotu.

Čtvrteční ráno bude z celého týdne nejstudenější vlivem malé oblačnosti, obloha má být polojasná až skoro jasná. Teploty v nížinách klesnou na –2 až –6 stupňů, na horách až na –10. Během dne bude na severu až oblačno a místy se objeví sněhové přeháňky. Odpolední teploty se dostanou na 0 až 4 stupně Celsia.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

V pátek bude převážně oblačno, na horách místy se sněhovými přeháňkami. Ranní minima spadnou na 2 až –2 stupně, odpoledne se začne zvolna oteplovat na 2 až 6 stupňů Celsia.

Sobota přinese polojasno, po ránu se místy objeví mlhy nebo bude zataženo nízkou inverzní oblačností. Ráno se při zmenšené oblačnosti ochladí na -1 až -5 stupňů, pod nízkou oblačností budou teploty kolem nuly. Přes den se při slunečné obloze teploty vyšplhají na 4 až 8 stupňů, pod nízkou oblačností zůstanou na 2 stupních Celsia.

V neděli bude oblačno až polojasno, postupně přijde místy déšť nebo dešťové přeháňky, na horách budou sněhové. Ráno klesnou teploty na 1 až –3, odpoledne vystoupí na 3 až 7 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám