Hlavní obsah

Teploty opět vystoupají nad 30 stupňů. A dorazí další bouřky s lijáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pondělí odpoledne čekají většinu Česka tropické teploty, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). S tím souvisí i výstraha před zvýšeným rizikem požáru na Moravě a ve Slezsku, kde v posledních dnech nepršelo tolik jako v Čechách. V pondělí večer pak meteorologové očekávají silné bouřky.

Animace předpokládaného vývoje teplot a přechodu srážek (od pondělních 8:00 do úterních 8:00)Video: Windy

 
Článek

Výstraha před vysokými teplotami platí od pondělních 11.00 do 20.00. „Odpolední teploty překročí 31 °C,” uvedli meteorologové.

Doporučili, aby si lidé hlídali pitný režim – měli by pít neslazené nealkoholické nápoje, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami – a odpoledne by měli omezit tělesnou zátěž. Rovněž zdůraznili, aby lidé nenechávali děti a zvířata na přímém slunci, zejména v zavřených automobilech.

Už neděle by měla být podle aktuální předpovědi teplá s odpoledními teplotními maximy 27 až 31 stupňů.

Únětický potok u Prahy se vylil z břehů

Domácí

Varování před požáry platí pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj od pondělních 11.00 do odvolání. Tato oblast zůstala v minulých dnech většinou ušetřená bouřek a silných lijáků, to by se však mělo alespoň pro část území změnit.

„Během týdne neočekáváme výraznější srážky, které by nebezpečí požárů snížily,” uvedl ČHMÚ.

Meteorologové vydali kvůli riziku silných bouřek prozatím předběžné varování, výstrahu s konkrétními stupni nebezpečí vydají v pondělí.

„V noci na úterý a pravděpodobně i během středy očekáváme zejména v Čechách výskyt intenzivních bouřek doprovázených přívalovým deštěm, kroupami a nárazy větru,” uvedl ČHMÚ.

Bouřky v pondělí večer a v noci na úterý mohou být doprovázené přívalovými srážkami s úhrny i kolem 50 mm, kroupami a nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h).

Reklama

Výběr článků

Načítám