Hlavní obsah

V neděli bude extrémní vedro, i přes 38 stupňů

Některá místa v Česku dnes zažila první letošní tropickou noc, kdy teploty neklesly pod 20 stupňů Celsia. Přes den bude panovat hlavně v Čechách extrémní vedro a maxima mohou překonat i dosavadní měsíční rekord pro červen, který má hodnotu 38,9 stupně Celsia. Byl naměřen 26. června 2019 v Doksanech v Ústeckém kraji, uvedli meteorologové na Facebooku.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vodáci na řece Sázava, 18. června 2022, Kácov. Čechy a jih Moravy zasáhly o víkendu vysoké teploty, které mohou hlavně v severozápadní polovině Čech překročit 34 stupňů.

Článek

„V neděli zažíváme rekordně teplé ráno, na některých místech i letošní první tropickou noc, kdy teplota v noci neklesne pod 20 stupňů,” konstatovali pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na řadě stanic dnes ráno přepisovali i nejvyšší minimální teploty. Na stanici Javorník v Olomouckém kraji naměřili minimum 22,8 stupně a v pražském Klementinu teploty neklesly pod 21,6 stupně.

„Podle předběžných údajů by mohl být extrém minimální teploty pro dnešní den překonán na 29 ze 154 stanic měřících alespoň 30 let,” dodali meteorologové.

Česko zažilo první supertropický den roku

Počasí

Sobota byla prvním takzvaným supertropickým dnem tohoto roku, kdy teplota na několika místech překonala 35 stupňů. "Neděle bude ještě o dva až čtyři stupně teplejší a mohl by být v ohrožení měsíční rekord pro červen, který má hodnotu 38,9 stupně Celsia z 26. 6. 2019 a byl naměřen na stanici Doksany v Ústeckém kraji," připomněl ČHMÚ.

Teploty v neděli vystoupí většinou na 33 až 38 stupňů Celsia, na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku na 28 až 33 stupňů. Pro část Ústeckého kraje a středních Čech včetně Prahy platí výstraha meteorologů na velmi vysoké teploty s extrémním stupněm nebezpečí. V celé zemi je velké riziko vzniku požárů, které by měly částečně snížit pondělní srážky a bouřky.

Ve francouzském Biarritzu bylo skoro 43 stupňů, v pátek zemřeli dva senioři

Počasí

Mimořádně horké počasí trápí i jiné evropské země, například Francii, Španělsko, Itálii nebo Německo. Vědci varují, že kvůli změnám klimatu jsou vlny intenzivních veder častější, závažnější a přicházejí dříve během roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám