Hlavní obsah

Teploty vystoupí až na 10 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byť to tak v pondělí ráno na některých zasněžených místech nevypadá, čeká Českou republiku nadprůměrně teplý týden s teplotami šplhajícími až k 10 stupňům. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 6.1.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Pondělní ráno na některých místech začalo sněžením, které má na svědomí teplá fronta. Po jejím přechodu k nám bude proudit teplý vzduch od západu. Přes den bude oblačnosti více na severu, kde se očekávají srážky sněhové, ojediněle mrznoucí. Na jihu bude převažovat malá oblačnost. Během dne bude na celém území oblačnosti ubývat na jasno až polojasno v souvislosti s oblastí vysokého tlaku vzduchu, která se přes nás přesouvá nad Balkán. Odpolední teploty vystoupí na 0 až 4 stupně.

V úterý ráno bude jasno až polojasno, místy s mrznoucími mlhami nebo nízkou oblačností. Ráno při jasné obloze klesnou teploty na -3 až -7, při nízké oblačnosti zůstanou kolem -1 stupně. Jasná obloha vydrží během dopoledne, poté začne oblačnosti od severozápadu přibývat. V Krušných horách by mělo sněžit, ale v zanedbatelném množství, ve vyšších polohách Karlovarského kraje budou srážky mrznoucí. Nejvyšší denní teploty se budou držet mezi 1 až 5 stupni.

„Od středy se naplno projeví vliv teplejšího vzduchu od západu,“ uvedla Honsová. Ráno teploty klesnou na 2 až -2 stupně, odpoledne už ale vystoupí na 4 až 8 stupňů. Na severu Moravy se ale očekávají četné mlhy, takže nejvyšší teploty se tam budou držet jen do 3 stupňů. Jinak by mělo převládat oblačno až zataženo. Pokud se vyskytnou přeháňky, bude to v horách na severu a budou pravděpodobně dešťové.

Loňský rok byl v Klementinu druhý nejteplejší za 245 let

Domácí

Ve čtvrtek bude panovat podobné počasí, bude oblačno až zataženo. Ráno bude relativně teplé mezi 3 až -1 stupněm, odpolední teploty vyšplhají na 6 až 10 stupňů, ale severovýchodě území opět jen kolem 3 stupňů.

V pátek bude převážně oblačno, na severu ojediněle s deštěm, případně srážkami mrznoucími. Ranní teploty budou činit 4 až 0, odpolední opět 6 až 10.

Foto: Toby Melville, Reuters

Ilustrační foto

V noci na sobotu by měla dorazit výraznější studená fronta, po jejím přechodu bychom se měli dostat do oblasti vysokého tlaku vzduchu, která by měla přinést inverzní charakter počasí. Teploty ráno klesnou na 1 až -3 stupně, přes den vystoupí na 1 až 5 stupňů pod nízkou oblačností, při slunečné obloze to bude až 8 stupňů.

„V neděli už ale budeme za sluncem muset vyrazit jen do hor, v nížinách zůstane zataženo nízkou inverzní oblačností,“ uvedla Honsová. Ráno se ochladí na 2 až -2 stupně, přes den zůstanou teploty mezi 0 až 4 stupni, na horách se při zmenšené oblačnosti může oteplit až na 6 stupňů.

Mráz a sníh dorazí do Česka až ve druhé polovině ledna

Počasí

Anketa

Pociťujete nedostatek srážek?
Ano
72,5 %
Ne
27,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3712 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám