Hlavní obsah

Silný déšť a bouřky mohou zvedat hladiny. Meteorologové upřesnili výstrahu

Novinky, jas
Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu upřesnil varování, která vydal v souvislosti s rozmary počasí. Na jihu území platí výstraha před vydatnými dešti a vzestupem hladin. Na východě republiky mohou hladiny toků rovněž stoupat, neboť tam hrozí silné bouřky.

Foto: Windy

Předpověď předpokládaných srážek a bouřek ve středu 10. června v 20 hod.

Článek

V části Vysočiny, Plzeňského kraje a v celém Jihočeském kraji bude podle meteorologů silně pršet celou středu.

Během šesti hodin může napršet 30, během 24 hodin dokonce až 50 milimetrů srážek. To může vyústit ve vzestupy hladin.

Výstrahu pro jih Čech, kde platil vysoký stupeň nebezpečí, meteorologové nicméně zmírnili na nízký stupeň nebezpečí. „Na Šumavě a v Novohradských horách očekáváme místy pokračování vzestupu hladin řek, některé úseky by ale již ve středu odpoledne mohly klesat nebo budou výrazně kolísat,“ nastínili meteorologové očekávaný vývoj. Vzestupy hladin očekávají i v povodí Lužnice.

Ve Zlínském a Moravskoslezském kraji se podle meteorologů mohou ve středu odpoledne a večer objevit silné bouřky, během nichž může v extrémech napršet během krátké doby až 30 milimetrů srážek.

I tady varují před vzestupy hladin. „Vzhledem k nasycenosti území a předpokládaným srážkám v bouřkách může docházet k výrazným krátkodobým vzestupům hladin zejména menších toků a nelze vyloučit dosažení prvního stupně povodňové aktivity,“ uvádí výstraha, která bude platit až do čtvrtečního poledne.

Místy za den napršelo až 85 milimetrů, průtoky se zvedly až stonásobně

Domácí

S bleskovými povodněmi se v minulých dnech setkali lidé na Olomoucku a Šumpersku.

Reklama

Výběr článků

Načítám