Hlavní obsah

ON-LINE: Česko zasáhla větrná bouře Mortimer. Meteorologové upřesnili výstrahu

• Aktualizováno

Na střední Evropu udeřila v noci na pondělí tlaková níže Mortimer, kterou provází velmi silný vítr. V Česku může dosahovat rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině, na horách až kolem 125 kilometrů v hodině. Bez proudu byly kvůli větru desítky tisíc domácností.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 30.9.2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

19:00 - V Moravskoslezském kraji v pondělí v podvečer hasiči evidovali více než 110 výjezdů kvůli silnému větru. Například v centru Ostravy na Náměstí republiky se uvolnilo několik plechů na střeše čekárny na trolejbusové točně, hasiči pomáhali také stabilizovat uvolněnou reklamní plachtu. „Vítr v Moravskoslezském kraji se postupně uklidňuje, klesá viditelně i počet výjezdů zdejších hasičů,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

18:21 - Bez elektřiny nadále zůstává zhruba 16 500 odběratelů, zejména na východě Čech, uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Firma předpokládá, že většinu poruch se podaří opravit ještě v pondělí, případně v noci na úterý. Hlavně na severní Moravě, kde začalo foukat později, se ale může odstraňování následků protáhnout až do úterního rána.

Další zhruba 1100 domácností bez proudu měla kolem 17:00 distribuční společnost E.ON. Na Vysočině přetrvávají potíže na Třebíčsku a v oblasti Velkého Meziříčí. V jižních Čechách jsou největší omezení na Prachaticku. Na Moravě zbývá podle firmy připojit již jen několik desítek domácností v oblasti Moravských Budějovic a na Blanensku. Ráno evidoval E.ON na celém svém distribučním území 11 500 odběratelů bez proudu.

16:45 - Z důvodu spadlých stromů mezi Lanžhotem na Břeclavsku a slovenskou stanicí Kúty jezdily mezistátní expresy mimořádně po odklonové trase Kúty – Holíč – Hodonín – Břeclav. Vlak EC 130 z Budapešti do Varšavy byl zcela zrušen. Jeho vagóny, spojené s vlakem do Prahy, projížděly po odklonové trase přes zastávku u bývalé hodonínské tabákové továrny.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vagony zrušeného vlaku EC 130 z Budapešti do Varšavy na odklonové trase u zastávky u bývalé hodonínské tabákové továrny.

15:55 - Na Vysočině přetrvávají potíže s dodávkou elektřiny na Třebíčsku a kolem Velkého Meziříčí, poruchy se dotýkají přibližně 700 domácností (oproti 1 500 z rána), uvedla mluvčí energetické společnosti E.ON Martina Slavíková.

BEZ KOMENTÁŘE: V pražských Vysočanech vítr odfoukl kus střechyVideo: Dana Kysučanová, Novinky

15:19 - Hasiči v Pardubickém kraji evidují od 6. hodiny ranní do 15. hodiny 91 výjezdů v souvislosti se silným větrem.

14:13 - V zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku se kvůli větru zlomila polovina vzrostlého kaštanu. Hasiči se museli postarat o odstranění i zbylé části stromu, potrápily je ovšem divoké včely, které právě ve zlomeném stromu měly hnízdo.

13:54 - Spadlé stromy zastavily před jedenáctou hodinou dopravu mezi Lanžhotem na Břeclavsku a slovenskou stanicí Kúty. Vlaky nabírají zpoždění, některé jedou po odklonové trase Kúty - Holíč - Hodonín - Břeclav. Vlak EC 130 z Budapešti do Varšavy je zcela zrušený. Dopravní komplikace mají na svědomí zpoždění vlaků o zhruba dvě hodiny.

Hasiči na Vinohradech likvidují následky větrné bouřeVideo: Novinky

13:36Středočeští hasiči mají s odstraňováním následků větru čím dál víc práce, od rána vyjížděli k více než stovce událostí. Podle mluvčího hasičů Jaroslava Gabriela jde především o popadané stromy a situace se zhoršuje. Od zhruba 5:00 řešili již 140 případů, běžný průměr za 24 hodin je přitom 30 až 40 výjezdů.

Foto: Novinky

Hasiči na Vinohradech likvidují následky větrné bouře

13:06 - Hasiči v Olomouckém kraji evidovali do pondělního poledne 14 zásahů v souvislosti se silným větrem. „Šlo převážně o popadané stromy na komunikaci, jeden skončil v kolejišti. Momentálně zasahujeme v Tovačově, kde vítr shrnul plechovou střechu z budovy o rozměrech 20 x 30 metrů a hrozilo, že spadne na komunikaci,“ informovala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vítr poškodil plechovou střechu v Tovačově

13:02 - V Německu zahynul jednačtyřicetiletý muž, když na jeho projíždějící auto spadl strom. Muž nehodu nepřežil. Neštěstí se stalo v okrese Wittenberg  mezi Nudersdorfem a Straachem.

11:59 -  Kvůli silnému větru zůstává v Jihočeském kraji přibližně 5000 domácností bez elektřiny, což je čtvrtinu méně než ráno, kdy energii nemělo 7000 domácností. Podle mluvčí distributorské společnosti E.ON Martiny Slavíkové zůstává nejhorší situace v Prachaticích, kde elektřina nejde ve 3000 domácnostech. Ve městě přitom žije přibližně 12 000 obyvatel, bez elektřiny je tedy převážná část Prachatic.

Spadlý strom u HostivicVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

11:51 - V Pardubicích v ulici Za Kopečkem hrozily stromy na podmáčeném svahu pádem na dům. Několik polámaných větví hasiči odstranili se střechy a dále řešili spadlé stromy na dráty elektrického vedení v Chrudimské ulici.

11:44 - Silný vítr shodil strom na kabinu kamionu na silnici mezi Hlinskem a Ždírcem nad Doubravou. Řidič byl zraněn. Silnice I/34 je v místě uzavřená.

Foto: ČTK

Padající větev poškodila kabinu kamionu u Hlinska na Chrudimsku

11:16 - Mluvčí hasičů v Pardubickém kraji Vendula Horáková uvedla, že stromy při pádech ničily zejména dráty elektrického vedení. „Motorové pily hasičů se nezastavily a byly v provozu v lokalitách Kladruby nad Labem, Lázně Bohdaneč, Semtín, Chrudim, Nemošice, Zámrsk - Janovičky, Horka, Řetová, Pardubice, Korouhev, Velká Skrovnice a Jezbořice,“ doplnila výčet následků větru mluvčí.

Foto: HZS Pardubického kraje

Zásahy hasičů v Pardubickém kraji

10:54 - Na Berounsku narazil vlak do spadlého stromu, nikdo se nezranil. Vlaky nejezdily kvůli spadlým stromům také mezi Zadní Třebaní a Lochovicemi, omezený byl kvůli poruše trakčního vedení vlakový provoz z Prahy do Benešova, a to v úseku Benešov - Čerčany.

10:30 - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu před silným a velmi silným větrem.

Zejména na severu území se mohou podle ČHMÚ ojediněle objevit nárazy větru o rychlosti až 110 kilometrů v hodině, na hřebenech hor to může být až 125 kilometrů v hodině. Slábnout bude večer.

10:18 - Podle mluvčí energetické skupiny E.ON Martiny Slavíkové je v Brně-Líšni vlivem silného větru bez elektřiny asi 2500 domácností. „Na opravách intenzivně pracujeme, poruchy vymezujeme a tam, kde je to možné, dodávky elektřiny postupně obnovujeme,” uvedla.

09:58 - Jihomoravští hasiči vyjížděli od 8:30 asi k desítce případů, které se týkaly silného větru, a to především na Brněnsku.

09:34 - V Německu správa národního parku v pohoří Harz varovala před vstupem do lesů kvůli vyvráceným stromům. Meteorologové na Brockenu, nejvyšším vrcholu pohoří, naměřili vítr o rychlosti téměř 145 kilometrů za hodinu

09:29 - Středočeští hasiči informovali, že od rána řešili bezmála šedesát událostí v souvislosti se silným větrem. Například ve Slaném spadl strom na zaparkovaná osobní auta, ve Staré Huti hasiči odstraňovali zlomenou mohutnou vrbu.

Hasiči řeší následky silného větru v PrazeVideo: HZS Praha

08:58 - Hasiči v Karlovarském kraji vyjížděli ráno k šesti případům popadaných stromů na vedlejších silnicích, v noci vítr nezpůsobil větší potíže. Hasiči zasahovali v Chebu, u Zadního Chodova u Bečova, u Stanovic a Nové Vsi.

08:50 - Jenom ze západoněmecké spolkové země Sársko bylo do pondělních 02:20 hlášeno kolem 50 vyvrácených stromů nebo stavebních plotů.

08:44 - První případy popadaných stromů řeší hasiči v Pardubickém kraji. „Vítr bude mít v nárazech rychlost kolem 90 km/h, na horách i 110 km/h. Buďte na sebe opatrní,” uvedli hasiči.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Popadané stromy na Karlovarsku

08:39 - Poblíž dolnosaského Nienburgu spadl strom na trolejové vedení, musela být přerušena dálková železniční doprava mezi Brémami a Hannoverem. Jeden rychlovlak ICE nestačil včas zabrzdit a narazil do místa havárie. Zraněn nebyl nikdo, ale cestující museli zůstat v soupravě, protože nebylo jasné, zda je poničené vedení stále pod proudem, který by mohl pro lidi představovat nebezpečí. Vlaky mezi Brémami, Hannoverem a Lipskem jsou většinou odkláněny a nabírají zhruba hodinová zpoždění.

08:36 - Popadané stromy komplikují dopravu na Vysočině. Vlaky nejezdí na třech místech. Hasiči odstraňují stromy i ze silnic. Zasahují na desítkách míst.

08:35 - Středočeští hasiči od rána vyjíždějí k desítkám událostí kvůli silnému větru, jde především o popadané stromy. Na několika místech nejezdí vlaky.

Foto: HZS Středočeského kraje

Zásah hasičů ve Slaném

Kvůli následkům silného větru se v pondělí ráno ocitlo bez elektřiny přes 20 tisíc domácností v Česku. Nejvíc jich je ve středních Čechách, uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Příčinou poruch jsou větve a stromy popadané na elektrické vedení. Pracovníci ČEZ jsou v terénu a pracují na obnově dodávek.

ČEZ ráno k šesté hodině evidoval 15 poruch na vedení vysokého napětí, o hodinu a půl později už jich bylo 26. Vítr se přesunul ze západu do středních Čech. Ve středních Čechách je momentálně bez proudu 15 000 odběrných míst, nejhorší situace je na Kolínsku, Benešovsku, Kutnohorsku, Praze-východ a Praze-západ. Na západě Čech je bez dodávek elektřiny 7000 odběrných míst, a to především na Klatovsku, Domažlicku a Tachovsku.

Na Sněžce naměřili náraz 152 km/h

Větrná bouře Mortimer je hluboká tlaková níže, která se přesouvá ze Skandinávie nad Pobaltí a kolem ní zesiluje západní vítr.

„V 6:00 se rychlost větru pohybovala na území ČR od 46 km/h na Ostravsku po 75 km/h v jižních Čechách. V horských oblastech to bylo od 90 do 110 km/h,” řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. V Kašperských horách už v noci podle ní naměřili jednorázové zesílení větru na 118 km/h a v Černé v Pošumaví dokonce 126 km/h, což už je hodnota orkánu, nicméně jednalo se o jeden náraz. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu do šesté hodiny ranní zaznamenala nejvyšší náraz větru na území Česka Sněžka, kde foukalo rychlostí 157 kilometrů za hodinu.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před silným větrem

„Numerické modely naznačují, že nejsilnější nárazy větru přijdou mezi 11. až 17. hodinou. V nárazech bychom měli mít v nížinách mezi 70 až 95 km/h a v horských oblastech kolem 110 km/h, což je síla vichřice. Na hřebeny Krkonoš a Krušných hor modely dávají 125 km/h,” přiblížila Honsová. Připomněla úder orkánu Herwart přesně před dvěma lety. Na vrcholcích Krkonoš byly 29. října 2017 zaznamenány nárazy o rychlosti 182 km/h.

Už páchá škody v Německu 

„Přechod tlakové níže z Britských ostrovů přes Severní moře do Dánska a na Baltské moře potrvá jen několik hodin. Kolem ní bude při jejím postupu zesilovat vítr. Odpoledne by se bouře měla přesunout už na východ,“ uvedli němečtí meteorologové.

Podle prognózy nejsilnější poryvy větru udeří na severu a východě Německa. Kolem páté hodiny ráno zasáhl silný vítr Dolní Sasko a Brémy, o tři hodiny později Mortimer dorazil do Hamburku. Tlaková níže bude dál pokračovat na východ země, kde bude oblast pustošit v pondělí odpoledne, vítr by měl zeslabovat až kolem 22. hodiny.

Spadlý strom poničil elektrické vedení a přerušil železniční spojení mezi Brémami a Hannoverem. Od 8.00 hlásí problémy na tratích Hamburg - Berlín, Hamburg - Hannover, Brémy - Hannover, Hannover - Göttingen, Hannover - Wolfsburg a spojení mezi Wolfsburgem - Braunschweigem - Hildesheimem - Göttingenem. Postupně přibývají další tratě, cestující by měli sledovat stránky Deutsche Bahn.

Foto: Profimedia.cz

Německo zasáhl vichr, který přinesla bouře Mortimer

Silné deště, které bouři provázejí, zaplavily u Dortmundu pastvinu se zhruba 300 ovcemi. Hasiči stádo evakuovali a převezli do bezpečí.

Očekává se, že poryvy větru způsobí komplikace v železniční, silniční i letecké dopravě. Lidé by měli být obezřetní při pobytu venku kvůli vyvráceným stromům a pádům větví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám