Hlavní obsah

Kvůli přívalovým dešťům hrozí povodně, varovali meteorologové

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varovali před silnými bouřkami, které dorazí v průběhu sobotního odpoledne a večera hned do několika krajů v naší republice. Očekávají se přívalové deště i kroupy, v souvislosti s tím navíc hrozí až do nedělního rána povodně.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výstraha před silnými bouřkami je v planosti až do 17. hodiny, platí přitom pro Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský kraj, dále pak také pro Vysočinu, Jihočeský, Královéhradecký a Pardubický kraj.

„Očekává se ojedinělý výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 60 mm, kroupami a nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h). Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem,“ uvedli meteorologové.

Září bude příjemně teplé, slibují meteorologové

Počasí

Nárazy větru mohou podle nich lámat větve, vyvracet stromy. „Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ stojí dále ve výstraze.

Vzhledem k výraznému nasycení povodí může při vydatnějších přeháňkách a bouřkách docházet k prudkým vzestupům hladin zejména menších toků. Nelze vyloučit dosažení prvního povodňového stupně, ojediněle dokonce až druhého povodňového stupně.

Předpověď počasí na Windy.com

Reklama

Výběr článků

Načítám