Hlavní obsah

Konec týdne orámuje silný vítr i četné srážky

Fádní a šedivé počasí skončí a v závěru týdne bychom se měli dočkat silného větru i četného sněžení. Vítr se sněhem bude mít za následek tvorbu sněhových jazyků a na horách i závějí. Příští týden by mohlo výrazněji sněžit i v nížinách, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 27.1.2022 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Konec týdne bude ve znamení přechodu jednotlivých frontálních systémů,” konstatovala Honsová. Vítr bude zesilovat již ve čtvrtek a dále i během víkendu, kdy by mohl v nárazech dosahovat rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině, na horách i více.

Ve čtvrtek bude nejprve zataženo a mlhavo, místy i polojasno, na horách se slabým sněžením. „Postupně bude docházet k dalšímu přibývání vysoké oblačnosti a od severu očekáváme na většině území srážky - zpočátku sněhové na horách, postupně sněžení od středních poloh. Jinak déšť nebo přeháňky,” dodala Honsová  s tím, že teploty se dostanou na 3 až 7°C. Během dne bude rovněž zesilovat vítr.

Leden se rozloučí sněžením, s únorem dorazí mrazivé noci

Domácí

Oblačno až zataženo s občasnými přeháňkami bude i v pátek. V nížinách je třeba počítat s dešťovými či smíšenými srážkami, jinde půjde o sníh. Ráno teploty klesnou na 3 až -1 °C, přes den se dostanou na 2 a 6 °C, přičemž pocitovou teplotu bude snižovat vítr o rychlosti kolem 70, na horách až 90 kilometrů v hodině.

Sobota nabídne zataženou oblohu, na většině území se sněžením, které bude s výjimkou hor postupně přecházet v déšť. Ranní minima klesnou na  1 až -3 °C, přes den se dostanou na 3 až 7 °C. Pocitovou teplotu bude i nadále snižovat čerstvý vítr.

Zataženo s přeháňkami, které budou na horách sněhové, je třeba počítat i v neděli. Hranice sněžení se postupně dostane do středních poloh.  Ranní minima klesnou na 6 až 2 °C, odpolední teploty  zůstanou mezi 3 a 7 °C.

„Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý severozápadní vítr, který bude dosahovat rychlosti až 90 km/h, na horách až 125 km/h,” upozornila meteoroložka.

V pondělí bude zpočátku oblačnosti méně, převládat bude oblačno až polojasno. Postupně se od západu zatáhne a přidá se sněžení či sníh s deštěm. Ráno teploty klesnou na 1 až -3 °C, odpoledne se dostanou na 1 až 5 °C.

Řecko a Turecko ochromil sníh, Istanbul musel zavřít letiště

Zahraniční

Oblačné počasí se sněžením bude pokračovat rovněž v úterý. Postupně však bude oblačnosti i srážek ubývat. Ráno se teploty dostanou na -1 až -5 °C, aby přes den vystoupaly na-2 až 2 °C.

Ve středu bude převážně oblačno s přeháňkami. Ranní minima budou mezi -1 a -5 °C, odpolední se dostanou na 2 až 6 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám