Hlavní obsah

Řecko a Turecko ochromil sníh, Istanbul musel zavřít letiště

Istanbul/Atény
Aktualizováno

Část Řecka a Turecka v pondělí zasáhlo husté sněžení. Istanbulské mezinárodní letiště kvůli tomu přerušilo provoz a lety budou obnoveny nejdříve v jednu odpoledne. V Řecku vyhlásili kvůli přívalům sněhu na úterý den volna, kvůli hustému sněžení bylo zrušeno mnoho letů do Atén.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Řecko a Turecko nečekaně zasypal sníh.Video: AP/Reuters

 
Článek

V Řecku kvůli přívalům sněhu vyhlásila vláda na úterý den volna v šesti regionech na jihu a v centrální části země, včetně Atén a ostrova Kréta. Sníh v pondělí pokryl také Akropoli. Už v pondělí kvůli přívalům sněhu a komplikacím v dopravě zavřela řada obchodů, s výjimkou potravin či lékáren, provoz zastavila i očkovací centra v Aténách a v Attice. Kvůli špatnému počasí přešlo 46 000 školních tříd na distanční výuku.

Velké problémy hlásí i hromadná doprava a kvůli sněhu v Aténách kolabuje provoz.

Tisíce lidí uvěznily přívaly sněhu i na řecké dálnici v blízkosti Atén, někteří strávili v autech i 20 hodin, napsal deník Kathimerini. I v úterý ráno pokračovali hasiči a vojáci ve vyprošťování uvázlých aut na dálnici, lidem nosili vodu, jídlo a přikrývky. Na sociálních sítích se objevovaly záběry, na nichž rodiny s dětmi jdou pěšky po dálnici od svých vozů, jež sníh uvěznil na silnici.

Foto: Michael Varaklas, ČTK/AP

Studené podívané si užívali lidé i zvířata.

Podle portálu pražského letiště byly lety do Atén a Istanbulu v pondělí odpoledne a večer zrušené.

Sníh ochromil Istanbul

Pozastavení provozu na istanbulském letišti se dotklo desítek mezinárodních letů, uvedla agentura EFE. Zaměstnanci na letišti odklízejí sníh, kvůli kterému se zřítila střecha jedné budovy využívané společností Turkish Airlines. Při pádu střechy se nikdo nezranil.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Radlice odklízí sníh z ulic řeckých měst.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Řeckou metropoli zasypal sníh. Nezvyklý pohled se naskytl i na antickou Akropoli.

Největší turecké město Istanbul se s hustým sněžením potýká od nedělního večera. Chaos způsobil sníh v dopravě, tisíce lidí zůstaly dočasně uvězněny v autech na dálnici, včetně té, jež spojuje patnáctimilionový Istanbul s metropolí Ankarou. Hlavní autobusové nádraží v Istanbulu zrušilo odjezdy.

V Istanbulu zemřeli tři lidé při nedělní nehodě autobusu, který na zasněžené silnici havaroval, informoval deník Hürriyet.

Úřady vyzvaly lidi, aby odložili cesty, a nepouští do města auta z okolního regionu.

Turecko, Řecko a okolní státy zasáhla v těchto dnech studená vlna a například na východu Albánie naměřili 17 stupňů pod nulou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám