Hlavní obsah

Katastrofa na horách. V teplém týdnu sníh odtaje a nový nepřipadne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejhorší možný scénář pro lyžařské oblasti přinese počasí v nadcházejícím týdnu. Ve vyšších vrstvách atmosféry k nám bude proudit teplý vzduch, který zlikviduje stávající sněhovou pokrývku na horách, přičemž nový sníh nepřipadne. Teploty na západě republiky budou šplhat až k 10 stupňům, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 13.1.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Teplé jihozápadní a jižní proudění nás bude provázet celý týden ve vyšších vrstvách atmosféry. V Čechách by se měla oblačnost protrhávat a teploty by při slunečné obloze měly stoupat až k 10 stupňům. Na Moravě a ve Slezsku bude panovat inverze,“ uvedla Honsová.

Pro horské oblasti je to podle ní nejhorší možný vývoj. „Stávající sníh v polohách nad 800 metrů bude odtávat, ale žádný nový nepřipadne,“ upřesnila Honsová. Zároveň připomněla, že v letech 2002 a 2007 v tomto období teploty šplhaly až k 15 stupňům.

Během pondělního dne můžeme počítat s nevýraznou studenou frontou, jež přinese frontální vysokou oblačnost, pod kterou se bude místy nacházet i nízká oblačnost a ojediněle i mlhy. „Z nízké oblačnosti může mrholit nebo slabě pršet, mohlo by jít i o mrznoucí déšť, takže se může hlavně zpočátku dne tvořit ledovka,“ upozornila řidiče Honsová. Odpolední teploty vystoupí v Čechách na 3 až 7 stupňů, na Moravě a ve Slezsku jen na 1 až 5 stupňů.

V noci na úterý bude oblačnosti ubývat na polojasno, jen na Moravě a ve Slezsku se bude tvořit nízká inverzní oblačnost a mlhy, které mohou být mrznoucí. Ráno se ochladí na 0 až -4 stupně. Odpoledne maxima vystoupí v Čechách na 4 až 8 stupňů, při celodenní malé oblačnosti až na 10 stupňů. Na Moravě a ve Slezsku zůstanou teploty při celodenní zatažené obloze nízkou inverzní oblačností jen mezi 0 až 4 stupni.

Velmi podobný scénář bude panovat ve středu. Bude polojasno, zpočátku místy s mlhami a nízkou oblačností, která se na východě území udrží po většinu dne. Ráno klesnou teploty na 2 až -2 stupně, při celonočním vyjasnění na -4. Denní maxima budou mezi 4 až 8 stupni, při celodenním vyjasnění vyšplhají až k 10 stupňům. Pod pokličkou inverze se však nedostanou nad 0 až 4 stupně.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Vrchol Knížecího stolce (1236 m), nejvyššího vrchu Želnavských hor ve Vojenském újezdu Boletice v Chráněné krajinné oblasti Šumava

Ve čtvrtek má být opět polojasno, ráno místy s mlhami a nízkou oblačností, která na Moravě zřejmě vydrží po celý den. Ráno 2 až -2 stupně, při vyjasnění až -4. Odpoledne se opět oteplí na 4 až 8, ojediněle až 10 stupňů. Na východě pod inverzí bude jen 0 až 4 stupně.

V pátek přijde studená fronta

V pátek by se měla do Česka probojovat studená fronta. Nízká oblačnost už zůstane na většině území po celý den, protrhat se může jen ve vyšších polohách. Večer navíc začne od severozápadu přibývat frontální vysoká oblačnost s deštěm. Ráno teploty klesnou na 2 až -2 stupně, odpoledne vystoupí v Čechách na 2 až 6 stupňů, na Moravě na 0 až 4 stupně.

V sobotu bude u nás úřadovat studená fronta. Zpočátku bude zataženo až oblačno s občasným deštěm. „V polohách nad 500 metrů by to mohly být i srážky smíšené nebo sněhové,“ upřesnila Honsová. Ráno se ochladí na 2 až -2, takže opět může ojediněle hrozit náledí. Odpolední maxima budou činit 1 až 5 stupňů.

V neděli se dostaneme do oblasti vysokého tlaku vzduchu, oblačnost bude proměnlivá, ojediněle přinese sněhové přeháňky na horách. Během dne bude mraků ubývat na polojasno. Bude se ochlazovat, ranní teploty spadnou na 0 až -4 stupně, odpolední zůstanou mezi 0 až 4 stupni.

Lyžaři se na velké změny počasí nemohou těšit

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám