Hlavní obsah

Jarní počasí vystřídá opět to zimní. Teploty spadnou, bude sněžit

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné nedělní počasí, kdy teploty dosahovaly odpoledne až 20 stupňů, vystřídá v pondělí opět chlad. Denní teploty spadnou až o 15 stupňů a zimní počasí se vrátí v plné síle. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 12.4.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Během pondělí bude počasí u nás pod vlivem vlnící se studené fronty, která bude přes Česko přecházet od severozápadu a přinese výrazné ochlazení a místy i vydatné srážky, ty budou postupně i v nížinách přechodně sněhové,” řekla Honsová.

Následně bude na území ČR proudit studený vzduch, takže teploty zůstanou nízko celý týden.

Po ránu se bude během pracovního týdne místy tvořit náledí, v horských oblastech sněhové jazyky a vydatněji bude sněžit zejména ve východní polovině území, kdy v Jeseníkách a Beskydech napadne do úterního večera až 20 cm sněhu.

Vlnící se studená fronta přinese v pondělí na naše území velké teplotní rozdíly – v pravé poledne bude v Karlových Varech 4 °C, v Praze 5 °C. Na východě ale budou teploty vyšší, například v Ostravě se čeká až 16 stupňů.

Na většině území se vyskytnou srážky – na Moravu a do Slezska se dostanou až ve večerních hodinách, ale postupně bude déšť přecházet ve sněžení a tvořit se může i souvislá sněhová pokrývka.

Řidiči musí být opatrní zejména v úterý ráno a dopoledne – to budou teploty klesat ke –2 až 2 °C a ke sněžení na východě území a ke sněhové pokrývce se může místy tvořit náledí nebo zmrazky na silnicích.

Zatímco během úterního dne budou srážky od západu ubývat, tak na Moravě a ve Slezsku budou místy vydatné a s výjimkou nejnižších poloh Jihomoravského a Zlínského kraje sněhové. „Nejvyšší odpolední teploty budou jen mezi 1 až 5 °C, v Polabí na 7 °C. A pocitovou teplotu bude opět snižovat čerstvý vítr,” řekla Honsová.

Ve středu bude zataženo až oblačno, na většině území s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami, pouze v nížinách déšť se sněhem. Během dne ubývání oblačnosti na polojasno. Ranní teploty –2 až 2 °C. Denní teploty 3 až 7 °C.

Ve čtvrtek už budou přeháňky jen ojedinělé, bude polojasno až oblačno. Ranní teploty –4 až 0 °C. Denní teploty 3 až 7 °C.

V pátek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, na horách sněhové. Ranní teploty 1 až –3 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

O víkendu teploty porostou

V sobotu bude polojasno až oblačno, zejména na horách ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty 2 až –2 °C. Denní teploty 8 až 12 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno. Ranní teploty klesnou na 2 až –2 °C. Denní maxima vystoupí na 8 až 12 °C.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám