Hlavní obsah

Hrozí velmi silné bouřky s přívaly deště a krupobitím. Meteorologové upřesnili varování

• Aktualizováno
Novinky, jas

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí upřesnil varování před silnými, či dokonce velmi silnými bouřkami a souvisejícími vzestupy hladin řek. Velmi silné bouřky, které mohou doprovázet přívalové srážky, poryvy větru a ojediněle i kroupy větších rozměrů, budou hrozit ve východní polovině republiky. Ve zbytku hrozí „pouze“ silné bouřky.

Foto: Windy

Predikce vývoje bouří v pondělí večer.

Článek

Bouřková oblačnost ve v pondělí odpoledne vytvořila především na východě Čech. Silní bouřky jsou kolem páté hodiny odpoledne na Vysočině a na Pardubicku. Další se objevily ve středních Čechách.

Velmi silné bouřky mohou být doprovázeny přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, větrem o rychlosti kolem 70 kilometrů a krupobitím.

Hrozí od pondělních 15:00 do úterních 3:00 na Vysočině, v Moravskoslezském, Zlínském, Jihomoravském, Olomouckém, Pardubickém a částech Královéhradeckého a Jihočeského kraje.

Varování před silnými bouřkami platí od pondělního poledne až do půlnoci na zbytku území s výjimkou Karlovarského a částí Plzeňského a Ústeckého kraje.

Srážkové úhrny v přívalových srážkách by se měly pohybovat kolem 40 milimetrů, součástí bouřek může být rovněž krupobití a poryvy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

Kvůli možným srážkám varují meteorologové od pondělního podvečera do úterního poledne před možnými vzestupy hladin.

Vliv může hrát i nasycenost půdy. S ohledem na intenzitu srážek meteorologové nevylučují lokálně ani dosažení vyšších stupňů povodňové aktivity.

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Mobil

Reklama

Výběr článků

Načítám