Hlavní obsah

Hrozí sníh, vítr i povodně, varují meteorologové

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ber

Východní polovinu České republiky a hřebeny hor zasáhne v sobotu silný vítr, varoval v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na západě a severozápadě Čech bude zase sněžit. Připadnout by mělo kolem deseti centimetrů sněhu, v Krušných horách kolem 15 centimetrů. V části Jihomoravského a Zlínského kraje pak budou hrozit povodně.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 22.1.2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Se silným větrem by měli počítat lidé od páteční půlnoci do sobotního odpoledne. Výstraha se týká částí Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

V sobotu dopoledne bude silně foukat i na východě Jihomoravského kraje a ve Zlínském kraji.

Sníh komplikuje dopravu

Domácí

Podle meteorologů může silný vítr poškodit stromy a způsobit menší škody na budovách.

„Na horách by lidé měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,” uvedli meteorologové s tím, že na hřebenech hor může mít vítr rychlost kolem 110 kilometrů v hodině.

Výstraha před sněžením platí pro Středočeský, Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj, a to rovněž od páteční půlnoci do sobotního odpoledne.

Sněžení může v sobotu komplikovat dopravu a stromy a větve polámané pod těžkým mokrým sněhem mohou způsobit také výpadky proudu.

Česko v noci sevřel tuhý mráz. Přichází oteplení

Domácí

„Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách dodržovat pokyny horské služby,” apelují meteorologové.

O víkendu se mohou navíc zvednout také hladiny řek v okolí Veselí nad Moravou v Jihomoravském kraji a ve Zlínském kraji v okolí Luhačovic, Uherského Brodu, Valašských Klobouk, Vizovic a Zlína. Voda by se ale neměla vylévat z břehů.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před předpokládaným sněžením, silným větrem a vzestupem hladin.

Meteorologové zároveň upozornili, že na neděli zřejmě vydají další výstrahu. „Po předchozích srážkách a tání sněhu budou klesat teploty pod nulu, ráno se může tvořit náledí. V Beskydech bude trvaleji sněžit, může napadnout 10 až 15 cm sněhu,” uvedli.

Reklama

Výběr článků

Načítám