Hlavní obsah

Česko zažilo první supertropický den. V neděli bude ještě větší vedro

– Praha

Lidé v Česku zažili v sobotu první supertropický den letošního roku, teploty přesáhly hranici 35°C. I kvůli tomu padaly na řadě míst teplotní rekordy, jejich překonání hlásily čtyři desítky stanic. V neděli by přitom mělo být podle předpovědi meteorologů ještě větší teplo.

Foto: Russ Dillingham/Sun Journal, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Nové maximum pro 19. června zapsalo 40 stanic ze 156, které měří třicet a více let. Mezi tyto stanice patřily i tři, které sledují počasí déle než 100 let, konkrétně Přerov, České Budějovice-Rožnov a Milešovka.

Kvůli vedrům popraskala dálnice D35, havarovalo pět aut

Krimi

„Nejtepleji bylo stejně jako v předchozích dvou dnech v Plzni-Bolevci, a to 35,7 stupně,“ uvedli meteorologové na webu. Hranici 35 stupňů překonaly ještě stanice Plzeň-Mikulka a Dobřany na západě Čech a Tuhaň na Mělnicku.

Vlna veder přitom sobotou nekončí, v neděli se očekávají maximální teploty v průměru ještě o jeden stupeň vyšší, takže se 20. červen podle meteorologů zřejmě stane zatím nejteplejším dnem tohoto roku.

Tropy ukončí silné bouřky

Velmi horký víkend mají v Čechách k večeru nebo v noci ukončit silné bouřky, které může provázet nárazový vítr, kroupy a přívalové srážky. Hlavně na východě republiky vydrží teploty nad tropickou třicítku ještě v pondělí, pak se mírné ochlazení, bouřky nebo déšť čekají v celé republice.

"Silné bouřky se mohou ojediněle vyskytovat i v dalších dnech," dodali meteorologové. Lokální přívalový déšť může ojediněle rozvodnit malé toky, zatopit podchody, podjezdy či sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Při řízení vozidla v bouřce je vhodné snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Česko zasáhnou silné bouřky s krupobitím a přívalovým deštěm, varovali meteorologové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám