Hlavní obsah

Česko zasáhnou bouřky s krupobitím, na Příbramsku mohou být extrémně silné

• Aktualizováno
Novinky, jas

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil a prodloužil varování před silnými a velmi silnými bouřkami s nebezpečnými doprovodnými jevy. Velmi silné bouřky se mohou objevit v úterý v západní polovině Čech. Večer ČHMÚ výstrahu aktualizoval, na Příbramsku a Rokycansku mohou být bouřky extrémně silné, padat mohou kroupy až o průměru 4 cm. Tato výstraha trvá jen na začátku noci.

Foto: Windy

Očekávaný přechod bouřek v úterý večer.

Článek

Výstraha před bouřkami vstoupila v platnost v 15 hodin a potrvá do středečních 3.00. „Očekává se výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 60 milimetrů, lokálně s většími kroupami a s nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině,” uvádí ČHMÚ s tím, že se bude vztahovat na Prahu, Karlovarský, Ústecký a části Jihočeského, Středočeského a Libereckého kraje.

V ostatních českých regionech, na Vysočině a v části Jihomoravského kraje bude platit výstraha před silnými bouřkami, které mohou doprovázet přívalové srážky s úhrny kolem 30 milimetrů, krupobití a rovněž poryvy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

V této souvislosti se na západě a jihozápadě republiky očekávají vzestupy hladin řek. Na Plzeňsku se mohou dostat až na druhý stupeň povodňové aktivity, v Jihočeském, Karlovarském, Plzeňském a částech Ústeckého a Středočeského kraje očekávají meteorologové nejvýše dosažení prvního stupně.

Silné bouřky budou na celém území republiky hrozit i ve středu. Opět mohou být doprovázené přívalovými dešti, krupobitím a poryvy větru.

Vedle toho platí do úterního večera v Jihomoravském, Zlínském a částech Olomouckého kraje varování před vysokými teplotami, které mohou stoupat až k 34 °C.

Foto: Windy

Očekávaný přechod bouřek v úterý večer.

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Mobil

Reklama

Výběr článků

Načítám