Hlavní obsah

Čeká nás slunečný, ale mrazivý týden

Mráz v noci, nízké teploty během dne, ale slunečno. Tak by mělo vypadat počasí během celého pracovního týdne, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Nejstudenější bude zřejmě úterní ráno, kdy mohou teploty klesnout v údolích až na minus 11 stupňů Celsia.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 28.2.2022 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Pondělí, poslední den meteorologické zimy, odstartovalo mrazivě. Na Rokytské slati na Šumavě teplota klesala v šest ráno k -21 °C. Mrazivo bylo i v nižších nadmořských výškách, například na stanici Praha-Libuš bylo -5,6 °C.

„S mrazivými rány musíme počítat po celý týden. Kvůli studenému severovýchodnímu proudění, které se sem bude dostávat kolem mohutné tlakové výše se středem nad Pobaltím, budou i odpolední teploty relativně nízko. Alespoň v porovnání s teplotně nadprůměrným únorovým počasím,“ řekla Honsová.

Odpolední teploty by se měly v pondělí pohybovat většinou mezi 0 a 5 °C.

Slunečné bude i úterý, první meteorologický jarní den. Bude jasno nebo skoro jasno, pouze po ránu ojediněle nízká oblačnost. Ranní teploty budou klesat k -4 až -8 °C, ojediněle k -10 °C.

Odpolední pocitové teploty se budou pohybovat mezi 3 a 7 °C. „Vloni se na 1. března nejvyšší teploty nejčastěji zastavovaly kolem 5 °C. V roce 2018 jsme první meteorologický jarní den vítali celodenními mrazy,“ řekla Honsová.

Ve středu bude jasno až polojasno, během dne na západě území až oblačno. Ranní teploty budou mezi -3 a -7 °C, ojediněle až -10 °C. Denní teploty budou 4 až 8 °C.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, na severovýchodě území ojediněle déšť se sněhem, od středních poloh srážky sněhové. Ranní teploty budou mezi -3 a -7 °C, denní teploty budou 3 až 7 °C.

Za řádění větru může splašený polární vortex

Věda a školy

V pátek bude jasno až polojasno, na severovýchodě území přechodně až oblačno. Ranní teploty budou mezi -2 a -6 °C, ojediněle -8 °C. Denní teploty budou mezi 3 a 7 °C.

Také o víkendu se čeká převážně slunečné počasí. Bude polojasno nebo skoro jasno. Na horách se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle vyskytnout sněhové přeháňky. Ranní teploty budou i nadále klesat nízko, na -2 až -6 °C, ojediněle na -8 °C. Denní teploty zůstanou nejčastěji mezi 3 a 7 °C.

Foto: Pleul Patrick, ČTK

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám