Hlavní obsah

Bude to obrovský skok z mrazů: Příští týden až 17 stupňů

Střední Evropa se může těšit na výrazný nárůst teplot. Z pondělních silných mrazů, kdy například v Česku klesly teploty až na -31 °C, se o víkendu rtuť teploměru vyšplhá až k neuvěřitelným 20 stupňům. Náznak jara vydrží jen pár dnů. Přelom února a března přinese s největší pravděpodobností návrat celodenních mrazů, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 18.2.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Únorové teploty nemohou udělat během týdne větší teplotní skok, než jak se stane letos. Je to dáno změnou studeného severovýchodního proudění v teplé jižní až jihozápadní,“ řekla Honsová.

Ještě v pátek bude přes Česko přecházet okluzní fronta, na které se opět ojediněle mohou vyskytnout mrznoucí srážky, a řidiče potrápí ledovka. „Poté se počasí v Česku ustálí, dostane se pod oblast vysokého tlaku vzduchu, kolem kterého bude do Česka od jihu, postupně od jihozápadu, proudit teplý vzduch,“ uvedla Honsová.

Při slunečné obloze by se v Česku o víkendu mělo naměřit kolem 11 °C, ovšem v sousedním Německu se teploty budou šplhat až ke 20 °C.

„Postupně se budou teploty zvyšovat i v Česku. Uprostřed příštího pracovního týdne se rtuť teploměru dostane až k 17 °C. Chladněji bude v místech s nízkou oblačností, která se místy udrží po celý den. Nejnižší ranní teploty budou zpočátku místy i nadále klesat pod bod mrazu, takže se bude místy tvořit náledí z vody z odtávajícího sněhu,“ řekla Honsová.

Rozmarná zima: sníh napříč planetou překvapil i zabíjel

Evropa

V pátek bude oblačno až zataženo, občas déšť, ojediněle i mrznoucí. Na vrcholcích hor i déšť se sněhem. Odpoledne od západu ubývání oblačnosti. Ranní teploty 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na východě kolem 4 °C.

V sobotu bude polojasno až oblačno, po ránu a dopoledne se místy objeví mlhy a nízká oblačnost. Ranní teploty se budou pohybovat v intervalu 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, při nízké oblačnosti kolem 5 °C.

Podobný charakter bude mít počasí i v neděli. Bude polojasno, místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Ranní teploty 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, při nízké oblačnosti kolem 5 °C. Mírný jihovýchodní vítr.

Británie hlásí největší mráz za čtvrt století

Zahraniční

Postupně se bude oteplovat. V pondělí bude jasno až polojasno, místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Ranní teploty 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, při nízké oblačnosti kolem 5 °C.

V úterý bude jasno až polojasno, místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Ranní teploty 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, při nízké oblačnosti kolem 7 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno, místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Ranní teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C, při nízké oblačnosti kolem 8 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám