Hlavní obsah

Rozmarná zima: sníh napříč planetou překvapil i zabíjel

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen Česko zasáhlo v posledních dnech mrazivé počasí. Část Řeků zůstala v pondělí zapadlá pod sněhem, v Texasu a Louisianě si dokonce sněhová vánice vyžádala několik mrtvých. V Amsterdamu se pod bruslaři propadl led, zachraňovat je museli kolemjdoucí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecko zasáhlo nejsilnější sněžení za posledních 12 letVideo: Reuters

 
Článek

Řecko v pondělí zasáhlo největší sněžení za posledních 12 let, což způsobilo výpadky proudu a kolaps dopravy. Řada lidí zůstala uvězněna ve svých domovech.

Od soboty se po celé zemi přehnala studená fronta, která na severu Řecka vedla k teplotám až -20 stupňů Celsia, a po nezvykle dlouhém období teplého počasí se například Athéňané dočkali sněhu.

Silné mrazy se stěhují do Řecka a Turecka

Evropa

Asi 30 kilometrů na sever od řecké metropole ve městě Kapandriti zapadla do sněhu nejen auta, ale i domy. Záběry z dronů ukázaly lesy a stráně pokryté bílou vrstvou.

Drama v Texasu

S dramatičtějšími následky se musí kvůli sněhu potýkat americký stát Texas. Podle místních médií způsobila sněhová vánice smrt minimálně dvou obyvatel.

Více než čtyři miliony lidí tam také ztratily připojení k elektřině. Úřady varovaly, že se jim situaci podaří napravit až v průběhu úterý. V zasažených čtvrtích zůstaly zavřené obchody i školy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli sněhové bouři zůstaly v Texasu miliony lidí bez elektrického prouduVideo: KTRK-TV, AP

Počasí zřejmě zpomalí i dodávky protikoronavirových vakcín, kterých by měl Texas tento týden obdržet až 400 tisíc. Mezi zdravotníky také panují obavy, že některé dávky budou kvůli zdržení prošlé, a zamíří tak rovnou do koše.

V sousedním státě Louisiana si mrazivé počasí vyžádalo hned tři oběti. Jeden muž zemřel poté, co uklouzl na ledě a praštil se do hlavy. Některé okresy v pondělí navíc zasáhlo tornádo.

Mrazivý hokej v Amsterdamu

V neděli se pod skupinou bruslařů v hlavním městě Nizozemska propadl led. Kolemjdoucí jim pomocí hokejek a lan pomohli dostat se z mrazivé vody ven.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pod bruslaři na kanále v Amsterdamu se propadl ledVideo: Reuters

Několik lidí zabořených do ledu museli hasiči podle informací deníku NL Times zachraňovat i během uplynulého víkendu.

Nizozemská asociace bruslařů v reakci varovala všechny zájemce o bruslení na zmrzlých řekách, aby si dávali pozor, protože tloušťka ledu není pro sportování zatím ideální.

Reklama

Výběr článků

Načítám