Hlavní obsah

Poslední týden prázdninového koupání utne studená fronta

Příjemné letní teploty, ale také hodně bouřek s deštěm. Tak by měl vypadat druhý srpnový týden. Prázdninové počasí ovšem v závěru týdne utne zvlněná studená fronta, která do Česka přinese výrazné ochlazení a hodně deště, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 5.8.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Přeneseně řečeno, čeká nás poslední týden, kdy se budeme moci koupat. Ochlazení, které přijde v závěru týdne, bude citelné,“ uvedla Honsová.

pondělí bude zpočátku jasno až polojasno, postupně odpoledne se začne objevovat oblačnost a zvláště v Čechách by mělo pršet a na mnoha místech se objeví bouřky. Teploty by se měly pohybovat v intervalu 24 až 28 stupňů.

Úterní ráno by mělo být teplejší, mezi 13 až 17 stupni. Obloha bude polojasná až oblačná s přeháňkami. Odpoledne by mělo přibývat oblačnosti s deštěm a bouřkami. Teploty se ale budou držet vysoko, mezi 26 až 30 stupni.

Ve středu by mělo být ráno teplo. Rtuť teploměru se bude pohybovat mezi 14 až 18 stupni. Během dne se ovšem začne projevovat zvlněná studená fronta. Mělo by být oblačno až zataženo s dešťovými přeháňkami. S postupujícím odpolednem by se měly objevit na většině území bouřky a intenzivnější déšť. V Čechách by měly být teploty v intervalu 24 až 28 stupňů, na Moravě a ve Slezsku ještě ke 30 stupňům.

Noc na čtvrtek proprší. Během dne by mělo být oblačno s deštěm, na Moravě i s bouřkami. Postupně by měly srážky ustávat a oblačnost by se měla měnit na polojasno. Ranní teploty budou v intervalu 14 až 18 stupňů, odpolední v Čechách 20 až 24, na Moravě a ve Slezsku 22 až 26 stupňů.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Ilustrační foto

Pátek by měl být polojasný až oblačný. Ráno by měla být teplota mezi 11 až 15 stupni, odpolední v intervalu 22 až 26 stupňů. Počasí bude postupně ovlivňovat teplý vzduch od jihozápadu, který začne do Česka proudit.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“

:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.

:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.

:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.

:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.

:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.

:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.

:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.

:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.

:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.

:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakryta.

:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Víkend by měl být příjemný. Jak v sobotu, tak v neděli bude jasno až polojasno s ranními teplotami mezi 11 až 15 stupni, odpolední se budou pohybovat mezi 25 až 29 stupni. V neděli odpoledne se začne projevovat postupující výrazná studená fronta, která přinese bouřky, intenzivní srážky a také citelné ochlazení.

Reklama

Výběr článků

Načítám