Hlavní obsah

EP přijal formálně žádost o odnětí imunity Železného

ŠTRASBURK/PRAHA

Evropský parlament v pondělí formálně přijal první žádost české justice o odnětí poslanecké imunity Vladimíru Železnému a zahájil příslušnou proceduru, která bude trvat řadu týdnů, ba měsíců.

Foto: H.E.A.T. Program
Článek

"Obdrželi jsme žádosti o pozastavení poslanecké imunity pro dva poslance - Železného od Městského soudu Praze a Rainera Wielanda od německého ministerstva spravedlnosti," řekl v úvodu plenárního zasedání krátce po 17. hodině přesedající šéf EP Josep Borrell. "Tyto žádosti budou podle pravidel postoupeny právnímu výboru EP, který za to je odpovědný."

Železný nebyl v pondělí v sídle EP k dispozici, aby se k věci vyjádřil. Už dříve však několikrát řekl, že mu to je jedno a že bude jen rád, pokud se vyšetřování urychlí a pravda vyjde najevo. Právní výbor na jednom z nejbližších zasedání zvolí zpravodaje, který záležitost prozkoumá a připraví zprávu. O té pak výbor bude rokovat a hlasovat za zavřenými dveřmi. Konečné rozhodnutí o odnětí či zachování imunity přísluší plenárnímu zasedání, které se vysloví na základě dobrozdání výboru.

"Normálně trvá taková procedura nějaké tři měsíce, může být však i podstatně delší, podle toho, jak je případ složitý," řekl ČTK mluvčí EP Jaime Duch. V Železného případě může komplikace přijít v podobě dalších žádostí o odnětí imunity, jež by se týkaly jiných aspektů jeho minulého podezřelého počínání.

Poslanec se může hájit jen písemně

Právní výbor EP jedná o těchto věcech s vyloučením veřejnosti a bez účasti poslance, kterého se to týká. Ten tedy nemá možnost se před kolegy hájit, může jen případně podat písemná vyjádření či nějaké důkazy zpravodaji. Může také požádat parlament o ochranu své imunity - jako to podle Borellova vyjádření učinil bývalý italský poslanec Umberto Bossi, který má také oplétačky s justicí.

V minulém pětiletém funkčním období se EP zabýval 16 žádostmi národních soudních orgánů o zbavení imunity poslanců. Ve třech případech vyhověl, ve 13 nikoli.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní dětský tábor v Maxově se vydařil

Celkem 27 dětí se od 3. do 15. července zúčastnilo letního tábora v Maxově u Sloupu v Čechách s celotáborovou hrou "s moudrým loupežníkem". Pořadatelem...

Výběr článků

Načítám