Hlavní obsah

OBRAZEM: Vánoce s punčem a vánočkou v Rakousku

Novinky, lab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Jak se slaví Vánoce ve světě? To se dozvíte na Novinkách ve speciální vánoční rubrice. Dnes začínáme u našich sousedů v Rakousku, se kterými nás pojí mnoho tradičních zvyklostí ještě z doby rakousko-ukerské monarchie. Projděte se s námi vánoční Vídní, a nechte se inspirovat.

Článek

Vánoční svátky v Rakousku začínají podobně jako u nás vlastně už 1. prosince, kdy děti otevřou první okénko v adventním kalendáři. V samotné Vídni však Vánoce začínají ještě o několik dní dříve, 18. listopadu, kdy se pro návštěvníky otevírají první vánoční trhy.

Vánoční stánek ve Vídni. Co tu dostanete? Především voňavý punč z jablek. Foto: Profimedia.cz

U stánků s voňavým punčem, klobásami, pečenými kaštany a svařeným vínem se svorně tlačí naparáděné Vídeňačky v drahých kožiších i zahraniční turisté ověšení fotoaparáty a kamerami.

V prvním prosincovém týdnu se v Rakousku stejně jako v Česku zapalují první ze čtyř svící adventního věnce a na svatou Barboru si rodiny opatřují snítky třešní s nalitými poupaty. Mladé Rakušanky a hlavně jejich babičky doufají, že pokud do Štědrého dne rozkvetou, bude do roka svatba.

Vídeňské vánoční ozdoby jsou obzvlášť lákavé. Foto: Profimedia.cz 

V předvečer svatého Mikuláše v ulicích rakouských měst a vesnic chodí čerti a Mikuláši. Chtějí-li malí Rakušané dostat něco dobrého na zub, a ne jen kousky uhlí, musejí odříkat básničku nebo něco zazpívat.

Tradiční rakouská vánočka neboli štola. Foto: Profimedia.cz

V půlce prosince už je také nejvyšší čas na pečení rakouských vánoček, takzvaných štol, které jsou mnohem sladší a vláčnější, i když samozřejmě také daleko kaloričtější než jejich chudší české příbuzné. Pečlivé rakouské hospodyňky je totiž musejí nechat dobře uležet.

Adventní věnce zdobí rakouské, stejně jako české stoly. Foto: Archiv

Nejrozšířenějším štědrovečerním pokrmem jsou ryby a drůbež připravené podle nejrozmanitějších receptů. Také malí Rakušánci a malé Rakušanky začnou rozbalovat dárky, až po jídle, když se rozsvítí svíčky na vánočním stromečku a nastane slavnostní atmosféra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám