Hlavní obsah

Festival bude úspěšný, předpověděla kartářka

Novinky, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Festival magických filmů přitahuje různé osudy i pitoreskní postavičky z lázeňských doupat. V úterý večer se u hotelu Thermal objevila kartářka. Sedla si ke stromu, na něj vyvěsila cedulku - česky, rusky i německy, jak velí doba dnešním vědmám. Žádný divoký účes, nikde cingrlátka, ani korále či nepřítomný pohled. Tahle kartářka vypadala spíš jako maminka od rodiny nebo učitelka. Ale kdo ví...

Článek

Na věštění z karet, z ruky, z magické koule ani z kávového lágru nebo čajových lístků nevěřím. Jenže. Když natrefíte na správného člověka, který ten DAR má, pak na něj nevěřícně zíráte, jak to hergot může VĚDĚT. A najednou nemáte daleko k paranoidním představám.

Pod obrovským stromem seděla opřená o mohutný kmen na pohled normální a milá paní kolem čtyřicítky. V sexy triku mě přivítala, ať se posadím na deku. Zeptala se, co mám na srdci, co bych chtěla vědět. Říkám, že nevím, protože jsem si myslela, že bude věštit nějak obecně. Hana odpověděla, že klidně, ale že to bude na dvě tři hodiny.

Osudných sedm karet

Vybrala jsem si sedm karet a uslyšela jen dlouhé hmmmmm. "Sem k té věži mi dejte ještě dvě a tady taky," hledám další karty a napjatě čekám, co z ní vypadne. Musím otevřeně přiznat, že jsem nevěřila, že se trefí až tak! Nebudu rozpitvávat, o čem jsme se bavily, jen chci říct, že tahle dáma ten DAR fakt má.

"Festival beru jako příležitost trénovat vykládání, protože normálně je vykládám jen rodině a to je pořád dokola. Naopak tady mám možnost potkat spoustu cizích lidí. Nedělám to pro peníze, občas si vezmu stovku, někdy padesátku, někdy taky nic. Záleží na situaci a na konkrétním člověku," vysvětlila m.

K vykládání karet ji přivedla zkušenost s nejmladší dcerkou. "Tříletá dcera si všechny panenky a hračky pojmenovala Erik, jenže v jejím okolí žádný Erik nebyl. Začala jsme se kolem toho pídit a šťourat. Dcera mi pak jednou vyprávěla, že se na mě a na sebe koukala seshora společně s Erikem."

Špatné zprávy se vždy říkat nemusí

Postupně se začala seznamovat s lidmi s podobným zájmem (nebo posláním?!). "Dělám to už osm let," vyprávěla místní podnikatelka a matka čtyř dětí, která říká, že jejím povoláním je vlastně být matka.

Ptám se Hany, jak se vyrovnává s nepříjemnými až hrůznými zprávami, které v kartách vidí: "Někdy se až sama divím a jsem překvapená, jak mi to vychází. Když v kartách vidím hodně špatnou věc, rozmyslím si, jak to dotyčnému podám, a jestli mu to vůbec řeknu. Lidí se ptám, jestli to vážně chtějí slyšet? Když řeknou ano, pak neváhám." 

Hana zažila nejhorší okamžik s kartami v porodnici. "Tam, kde jsem ležela, jsem ostatním maminám vykládala. Jenže jedna žena, zrovna v kritickém těhotenství, měla tak špatné karty, že jsem jí to prostě nemohla říct. Viděla jsem smrt toho dítěte. Přemýšlela jsem, komu to řeknu a šla jsem za sestrou, aby na ni dohlédli. Nakonec ji převezli do Prahy, a to ji podle mě zachránilo."

Študákovy rady a festivalový úspěch

Naopak ji pobaví úsměvné dotazy študáků, jestli dodělají školu: "To jim ani nemusím vykládat karty. Říkám jim rovnou, když budete chtít a snažit se, pak ano." Žena, s níž se krásně povídá, nechodí do lázeňské zóny denně. Když budete mít štěstí, narazíte na ni ve večerních hodinách. Své štěstí zkuste ve čtvrtek.

A jak to bude s festivalem? "Bude mít úspěch, to je jasné. Jsem patriotka a ráda chodím na filmy," dodala žena s milým úsměvem.

Jméno bylo změněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám