Hlavní obsah

Referendum k Turecku chtějí jen lidovci

Právo, dan, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Referendum, ve kterém by občané rozhodli, zda chtějí či nechtějí Turecko v Evropské unii, je podle politiků vyjma lidovců nepřípustné. KDU-ČSL se jako jediná česká parlamentní strana staví zásadně proti vstupu Turecka do EU.

Článek

Lidovci se obávají, že diskusí o přistoupení Turecka do EU stoupne odpor Evropanů vůči další integraci. Proto by chtěli před každým dalším vstupem nového člena do EU vypsat referendum.

Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska se evropští politici v otázce Turecka vzdalují názorům občanů. "Považujeme to za riziko pro další integrační proces EU," uvedl Kalousek.

Za politickou chybu začít přístupové rozhovory s Tureckem považuje europoslanec za KDU-ČSL Jan Březina. "EU dala najevo, že hodlá pokračovat v pokrytecké politice idealizace Turecka a že je připravena i nadále přivírat oči nad stále častými případy porušování lidských práv v Turecku," uvedl Březina.

Zahradil: Je to nefér

Stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil se postoji lidovců podivil. "Překvapuje mě, že zrovna lidovecký ministr zahraničí (Cyril Svoboda) se ohání tím, že je to otázka národní suverenity, když předtím neměl s výprodejem národní suverenity do Bruselu žádné problémy," řekl Právu.

Volání po referendu je podle Zahradila nešťastné a má blízko k populismu. Dodal, že o vstupu Česka do Unie původní členské státy nehlasovaly. "Pokud by se referendum konalo, mohli bychom si být jisti, že bychom dnes členy EU nebyli," dodal Zahradil.

Stejný názor zastává i místopředseda zahraničního výboru Sněmovny Jan Kavan (ČSSD). Podle něj je dobře, že Turecko bylo k rozhovorům přizváno: "Kdyby k tomu nedošlo, v Turecku by to vedlo k posílení protievropských sil."

Dodal, že bude záležet na EU, aby dohlédla na to, jak bude Turecko splňovat přístupové dohody.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše by Turecko nemělo být předem diskriminováno. K lidoveckému návrhu uvedl: "Chtějí si z toho udělat téma, protože operují s nebezpečím vyplývajícím z turecké odlišnosti od evropské křesťanské tradice."

Reklama

Výběr článků

Načítám