Hlavní obsah

Jaký je nový Shrek? Nedobrý Zlobr

Právo, Lukáš Gregor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Filmová pokračování jsou co do počtu diváků většinou zlatým dolem, co do kvality na nich však ulpívá prokletí nepřekonatelnosti prvního dílu. To vše platí i pro nové dobrodružství zlobra Shreka. Ten měl českou premiéru svého třetího příběhu v pondělí na zlínském 47. mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež.

Článek

Před šesti lety se do světa vypravil Shrek, čímž si společnost DreamWorks mohla pogratulovat k vytvoření kultu, jenž potěšil nejen kinaře hojnou návštěvností, ale také filmové fanoušky a kritiky svojí originalitou.

V tříletých intervalech pak vznikla dvě pokračování. Obě těší především producenty. Těží se z kouzla jedničky a vše se pouze znásobuje. Proto neduhem není absence vtipů, ale marnotratné nakládání s nimi a nevyjasněnost, komu že jsou určeny. Divákovi je předložena přehršel gagů a narážek (i pro dospělé), pádů, řinkotu, křiku (jen pro nejmenší), což paradoxně postupem času otupuje a začíná nudit.

Tvůrcům nelze upřít snahu o pevněji konstruovaný příběh a také o více psychologické vykreslení postav (věrohodné rozpracování příčiny strachu z otcovství u Shreka nebo motivaci záporných postav k boji). To by bohužel lépe fungovalo bez zmiňované záplavy gagů, jenže už by nešlo o typicky "shrekovský film". Výsledný dojem je ale rozpačitý.

Naštěstí je v Shrekovi Třetím i pár takřka geniálních momentů (zvláště trpaslík-chůva a jeho "Dej sem dítě!"), ty však jen upozorňují na to, jak by film mohl být dobrý. Takhle na to první a výborný Shrek jenom doplácí a to si, byť jde o zlobra, opravdu nezasloužil...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám