Hlavní obsah

Vánoční knihy - Stephen King i Ondřej Neff

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Vánoc zbývá už jen týden a pokud jste stále ještě nenašli vhodný dárek, možná vám pomůže přehled knižních novinek, mezi nimiž je například zbrusu nový román Ondřeje Neffa nebo poslední kniha Stephena Kinga.

Článek

Stephen King: Puls

Ústředním motivem nového románu Stephena Kinga, česky nazvané Puls, je záhadný jev, který se šíří mobilními telefony a který způsobí celosvětovou zkázu.

Civilizace sklouzla po krvavé stopě do dalšího období temna, což možná někoho nepřekvapí, ale stalo se to takovou rychlostí, jakou nepředvídali ani největší škarohlídi mezi futurology. Bylo 1. října, Bůh dlel na nebesích, burza prosperovala a většina letadel létala načas. Za čtrnáct dní však nebe opět patřilo ptákům a bursa se stala vzpomínkou. Příčinou zkázy je jakýsi jev, kterému se začne říkat Puls, a ten se šíří mobilním telefonem. Několik zoufalců, kteří přežili, se najednou ocitne v černočerném civilizačním temnu, plném násilí a chaosu. Kdekdo má mobil. A kdo ho nemá?

Beta, překlad Linda Bartošková, 328 str., váz., 299 Kč

Ondřej Neff: Rock mého života

Rock mého života je další sci-fi detektivka z prostředí měsíčního habitatu Arkádie. Čtenář se zde opět setkává s Kubou Nedomým, Dědkem Čmuchákem a Su Wang-Li, hrdiny románu Měsíc mého života a povídek, jako byly Hlídka 2 nebo Kukaččí vejce.

Kuba s Dědkem jsou starožitníci a Su vede restauraci, nic je nepředurčuje k tomu, aby prožívali nějaká dobrodružství. Zvídavost a tvrdohlavost je však vede do střetu s lidmi, kteří chtějí své chamtivosti obětovat vše, hlavně životy svých bližních. Nelítostným protivníkem našich hrdinů je robotický ninža, zabijácký automat o velikosti kopacího míče, nadaný vysokou inteligencí a úpornou chtivostí vraždit. Proti němu stojí pouze Su a její meč a samozřejmě podpora jejích přátel, zkušených a lstivých rutinérů drsného života na Měsíci. Na sentiment není čas, jde o život - a nejen o život našich tří hrdinů.

Mladá fronta, 408 str., 249 Kč

Kate Longová: Jak překousnout babičku

Po velkém ohlasu čtenářů, který vyvolal první román Kate Longové Příručka špatné matky, je tu její román Jak překousnout babičku. Vracíme se znovu do městečka Bank Topu a hlavního vyprávění se opět ujímá mladá dívka.

Osmnáctiletá Katherine Millarová žije po nešťastné smrti otce jen s poloslepou babičkou Poll. Matka ji opustila brzy po narození. Jako by toho bylo málo, je Katherine obdařena robustní postavou, což jí život ještě více ztrpčuje. Přestože vyniká nad spolužáky inteligencí a otevře se jí možnost studovat na Oxfordu, je pro svoji jinakost ve škole šikanována. A doma je postavena před nelehkou roli vnučky, která je to jediné, co Poll po smrti syna a odchodu manžela z rodiny zbylo...

Argo, přelklad Dana Vlčková, 259 Kč

Charles Nicholl: Leonardo da Vinci - Vzlety mysli

Na základě úctyhodného množství dobových archivních materiálů i brouzdání po málo známých zákoutích Leonardových rukopisů se Charlesu Nichollovi podařilo vytvořit obsáhlý, skvěle napsaný a bohatě ilustrovaný životopis, plný barvitých detailů a pozoruhodných postřehů, mistrné dílo moderní biografie.

Leonardo da Vinci - malíř, kreslíř, vynálezce, anatom, hudebník a filozof - je snad nejvšestrannějším ze všech velkých renesančních umělců - a také nejtajemnějším. Ač po staletí oslavován pro své impozantní dílo, jako člověk zůstává kupodivu nepostižitelný a mnohé z jeho životních příběhů halí stín.

BBart, překlad Eva Křístková, 664 str., váz., 590 Kč

Květa Legátová: Nic není tak prosté

Květa Legátová si získala čtenáře zejména jako autorka baladických a současně naturalistických příběhů sebraných v povídkové knize Želary a novely Jozova Hanule, podle něhož byl natočen film Želary.

Čtyři příběhy sebrané v této knize stojí na samé hranici detektivního žánru. Mají společného hrdinu, mladého rozpačitého vyšetřovatele poručíka Ryšku, který se postupně dobírá přesvědčení, že nic není tak prosté, jak se zpočátku zdá, a že pravda se skrývá mnohem hlouběji, než zpravidla naznačuje povrchní pohled. Čtenář se pak při jejich četbě může znovu přesvědčit o autorčině mimořádném citu pro psychologii dialogu a o jejím smyslu pro zvláštní dramatické, někdy i absurdní situace, jež mezi lidmi vznikají.

PistoriusOlšanská, 204 str., váz., 219 Kč

Cathy Hapka: Ztraceni - Falešná identita

Román Ztraceni - Falešná identita, stejně jako současně vycházející Ztraceni - Známky života od Franka Thompsona jsou napsány na motivy úspěšného televizního seriálu Ztraceni, který je vysílán i u nás.

Letadlo směřující z australského Sydney do Spojených států ztroskotá na neznámém ostrově uprostřed oceánu. Mladík Dexter Cross jako zázrakem vyvázl z trosek bez vážnější újmy na zdraví a s několika šťastlivci, kteří havárii také přežili, se snaží zavést jakýsi provizorní režim. Spolu s dalšími čeká na tropické pláži na záchranu a časem postupně zjišťuje, že nebude jediný, kdo tají svou pravou identitu. Čím si vysvětlit, že každý z pasažérů jako by něco skrýval?

Alpress, překlad Božena Chovancová, 160 str., 199 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám