Hlavní obsah

Pět předvánočních stresů

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční hektika nabírá grády, je tedy na místě zamyslet se nad smyslem svátků. Zda jsou zdrojem radosti, či se už staly jen novou mírou utrpení z nedostatku peněz a času. Psycholog Slavomil Hubálek komentuje pět tradičních předvánočních stresů.

Článek

"V Novém zákoně lze nalézt geniální větu - je sobota pro člověka, nebo člověk pro sobotu? Což platí beze zbytku i pro Vánoce. Kdo tohle nepochopí, bude se dál utápět v materiální části svátků a není mu pomoci," konstatuje dr. Slavomil Hubálek, ředitel společnosti Alea Psychologie.

Příprava Vánoc je u nás hlavně na ženách. A právě ony si nejčastěji stěžují na psychickou zátěž, jež z toho vyplývá. Že by se mužům předvánoční stres vyhnul?

Podle dr. Hubálka ale i oni trpí v té době stresem, třebaže jiným než ženy. V naší společnosti totiž stále ještě leží tíže finančního zajištění Vánoc z větší části hlavně na mužích. Tedy peníze vydělat, vyčlenit na svátky a poctivě rozdělit. Velký stres u nich vzniká právě z vytvoření spravedlivé rovnováhy v rodině.

Stres 1: nedostatek času

* Před Vánoci jako by kus času zmizel, pořád nějaká ta hodina chybí. Proč právě tehdy člověk tak málo stíhá?

Tohle bědování považuji za klišé - času je vždycky stejně a záleží na člověku, jak si ho zorganizuje. Dřív se pracovalo méně, u někoho to přetrvává, jiný dělá i dvanáct hodin denně. Navíc je dnes pracovní vytížení mužů i žen, hlavně ve vyšších profesních pozicích, dost podobné.

Nyní ale existují mnohem širší nákupní možnosti i palety služeb, zatímco dřív se čas ztrácel ve frontách. Takže lze říci, že je ho dnes dost. Jen to chce být lepším manažerem vlastního času, rozumně si rozvrhnout nákupní akce a lépe zorganizovat všechny předvánoční činnosti.

Stres 2: málo peněz

* Taky peníze jako by se ztrácely. Proč před Vánoci vždycky nějaká ta koruna chybí?

Peněz není a asi ani nebude nikdy dost, aspoň většina lidí má tenhle pocit. Je ale dobře si uvědomit, že patříme k té nejbohatší části světa a že věcí máme spíš nadbytek. A že se obklopujeme strašným množstvím krámů, které ve skutečnosti nepotřebujeme. Pro mnohého je potom velká slast, když se před domem objeví kontejner, kam jich může pár odložit - a to včetně některých vánočních dárků. A ten, kdo skutečně moc peněz nemá, by měl pamatovat, že Vánoce jsou daleko příjemnější, když člověk není zadlužený.

Stres 3: tíseň z nákupu dárků

* Proč se ale i výběr vánočních dárků často stává zdrojem stresu?

Protože je jejich vymýšlení náročné a věnovat někomu radost znamená větší míru tvořivosti a angažovanosti. Nejlépe se to dá demonstrovat na darování šperku. Koupit třeba drahou brož dopoledne na Štědrý den je vlastně svým způsobem velmi jednoduchá metoda odbytí partnera. Proč by měla být radost z obdarování drahou věcí lepší než z vtipného dárku, případně změny chování?

Člověk by ale neměl před Vánoci zapomínat ani na sebe a už tehdy si věnovat takový malý dárkový závdavek. Nejlépe kousek času jen pro něj samého, pro sebereflexi a takříkajíc vnitřní inventuru.

Stres 4: pnutí z úklidu

* Jako by se lidé před Vánoci zbláznili, šúrují, čistí a umývají. Proč se takhle ničí, když se doma většinou uklízí průběžně?

To máte těžké, tradice předvánočního úklidu je u nás součástí rodinného svědomí. Když žena neudělá to, co dělala její maminka, vzniká u ní často pocit selhání a zpronevěření rodině. Člověk by ale měl mít odvahu říci si, že vydělává víc než maminka, že si tedy může aspoň nějakou službu zaplatit. A pak to udělat má, neboť i proto ty peníze vydělává.

Stres 5: napětí z množství jídla

* Velký stres vzniká také z té spousty vánočního jídla...

Což je vážně hrozné, protože přejídání je jedním ze základních způsobů přemáhání psychického napětí, takže se tím vánoční stresový cyklus uzavírá. Předvánoční stresy, přejídání, zvýšení hmotnosti a nový stres, tentokrát z nadváhy. Když pochopíme, že materiálním věcem včetně dárků či úklidu nemusíme sloužit, že méně bývá více a že odříkáním nic neztrácíme, můžeme prožít krásné Vánoce.

Rada na závěr

Advent byl původně považován za čas zklidnění. K tomuto pojetí by stálo za to se vrátit. Naučit se odolnosti k reklamám, k manipulaci i oblbování věcmi. Čas Vánoc je přece komplexní a kromě dárků k němu patří i jiné důležité věci, hudba, vůně, estetické prožitky a také malé rodinné rituály. Právě ty poslední mohou nejvíc pomoci, neboť se při nich člověk na chvilku zastaví a sounáležitost se svými blízkými vychutná. Což třeba udělat společně s rodinou aspoň jednu věc, která se běžně na Vánoce nedělá. Budete překvapeni, jak to na předvánoční stresy bezvadně zabírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám