Hlavní obsah

Vášnivý kuřák oslavil 116 let. K lékařům už nechodí, k narozeninám chtěl cigarety

Novinky, nčs

Narodil se osmého května roku 1904 v jihoafrickém městečku Adelaide. Fredie Blom tak v pátek oslavil už 116. narozeniny. Měl k nim jediné přání: cigarety. Vášnivý kuřák je má totiž během karantény problém sehnat.

Foto: Profimedia.cz

Fredie Blom si prostě rád zapálí.

Článek

Fredie Blom je neoficiálně nejstarším mužem na světě. V Guinessově knize rekordů však nefiguruje. Zatím u něj totiž nebyly provedeny testy na potvrzení věku. A to se dost možná ani nestane, protože jak sám Blom říká, k lékařům už dva roky nechodí.

Ke svým 116. narozeninám si Blom nepřál nic jiného než krabičku cigaret. Jejich prodej je totiž v Jihoafrické republice v rámci bezpečnostních opatření nyní zakázán. „Nemá páru, co dělá,” komentuje suše Blom rozhodnutí tamního prezidenta Cyrila Ramaphosy.

Foto: Profimedia.cz

Nezapomíná ani na dezinfekci rukou.

S pandemií má přitom stařík osobní zkušenost. Před sto lety mu na španělskou chřipku zemřela sestra a sám Blom chodil spávat ven na kupku sena, aby se uvnitř domu nenakazil.

Aspirin a jsem v pohodě

Pokud byste ale čekali, že milovník tabáku má nějaký tajný recept na dlouhověkost, budete překvapeni. „To, že jsem tady tak dlouho, to je rozhodnutí toho nahoře. Já rád kouřím, už ani nechodím k doktorům, každý den si dám dvě tablety aspirinu a jsem v pohodě,” zůstává nad věcí Blom, který až do svých 106 let pracoval jako zahradník.

Foto: Profimedia.cz

Tabák je jeho vášeň.

Zemřel nejstarší adrenalinový nadšenec, rekordy překonával i po stovce

Muži

Blom žije s 86letou manželkou Jeanette, se kterou je už přes padesát let. Ačkoliv nikdy neměli vlastní děti, Blom přijal za vlastní dvě děti z předchozího manželství svojí ženy. Protože je Jihoafričan nadšeným vyznavačem tance, asi nepřekvapí, že svoji ženu „dostal” na ladné pohyby během tančení jivu.

Jestli se nakonec cigaret k narozeninám dočkal, není jasné, ale minimálně si Blom užil přítomnost dětí, vnoučat a sousedů, kteří přišli oslavenci popřát. Museli u toho však pochopitelně dodržet bezpečnou vzdálenost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám