Hlavní obsah

V Chablis začalo vinobraní, někde ale skoro není co sbírat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzští vinaři ve známé oblasti Chablis zahájili letošní sklizeň. Očekávají velmi špatnou úrodu, na vině jsou zejména jarní mrazy. Zbytky úrody se snažili vinaři na jaře zachránit svícemi, které ozařovaly malebné vinohrady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úrodu Chablis zachraňují ve Francii svícemiVideo: Reuters

 
Článek

V Chablis v polovině září začali sklízet víno, letos ale vinaři velkou radost nemají. Mrazy a plísně zpustošily někde i dvě třetiny úrody a očekává se, že produkce vína v celé Francii bude letos historicky nejnižší.

Na jaře se vinaři v Chablis snažili zachraňovat zbytky úrody hořícími svícemi, což někde zachránilo alespoň část hroznů, ze kterých se vyrábí populární bílé víno. „Něco se podařilo zachránit, ale na některých místech tady přišli vinaři až o 90 procent úrody,” konstatoval místní vinař Laurent Pinson.

Za nejlepší vinařskou destinací musíte přes polovinu světa

Cestování

Patřil k těm, kteří na jaře do vinohradů umístili tisíce svícnů, které nad ránem ozařovaly okolí. Jak nyní sám přiznává, s cenou bude muset jít letos nahoru. Až 70 procent vína je určeno na exportní trhy, zejména do Spojených států, severní Evropy a Asie. „Našeho vína bude letos prostě málo, tím pádem bude dražší,” přiznal agentuře Reuters vinař.

Vína z oblasti Chablis na severu Burgundska jsou tradičně považována za kvalitní bílá vína. Vyráběná jsou z hroznů brzké odrůdy Chardonnay, dubnové mrazy tak byly fatální.

Ve Francii nepřízeň počasí nezasáhla jen vinaře, ale také pěstitele meruněk, broskví, třešní a hrušek. Ministr zemědělství Julien Denormandie letošní sezonu dříve označil za „nejhorší agronomickou katastrofu tohoto století”.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám